Keresés ebben a blogban

2012. május 16., szerda

Sörben párolt omlós malacsült hamburgerzsömlében








Pár napja írtam arról, hogy kerülöm az olyan ételeket, amelyek adalékanyagokat tartalmaznak.Ez okból kifolyólag egy ideje nem veszek már felvágottat sem. Veszek házikolbászt, minőségi házi sonkát, szalonnát, de ha spórolni akarok, akkor egyszerűen húst veszek.
1000 Ft/kg áron maximum párizsit kapok, viszont  ennyiért tudok venni 1 kg sertés vagy malachúst, de akár csirkemellet is. (Persze a piacon, és nem a multiknál.) A csirkemellet mindig csontosan veszem, mert így sokkal gazdaságosabb. A csontból a kutyáknak főzök vacsit, vagy csinálok egy jó alaplevet, de a borsólevesbe is bele szoktam főzni az íze miatt.
Tehát miért is vennék bőrkét, meg ipari szalonnát, meg nyesedéket jó sok vízzel és adalékokkal keverve, ha ezért a pénzért színhúst is kaphatok? A párizsi hústartalma 6-8 % körül mozog (és ebben már a bőrke is benne van), míg a víztartalma 70 % körüli. A többi zsír, fűszeraroma, zselésítőanyag, színezék, ízfokozó. Az utóbbiból jó sok, hogy a készítménynek a csekély hústartalom ellenére is húsíze legyen. Mindössze ennyit kapunk a pénzünkért. És ne legyenek kétségeink, a többi felvágottal sem sokkal jobb a helyzet. Akkor miért nem választjuk helyette inkább a húst? Picit több vele a munka, de így összehasonlíthatatlanul értékesebb táplálékot ehetünk!

Ezen a héten gyönyörű malac combot kaptam, (900 Ft/kg) és ezt készítettem el szendvicshúsnak. Igaz volt benne kb. 10 dkg csont is, de ebből is készült egy jó kis alaplé, aminek egy részét ehhez az ételhez fel is használtam. A főtt csontnak meg örültek a kutyák.
A férjem kívánságára most édes, puha, foszlós hamburgerzsömlét készítettem hozzá, amit az öcsém posztolt korábban. Ez a hamburgerzsömle hasonlít leginkább a McDonalds-os zsömlékhez.







Hozzávalók:
1,2 kg malaccomb (csont nélkül)
3 dl húsleves
0,5 l sör
5 dkg füstölt szalonna
3 fej hagyma
2-3 sárgarépa
1 kisebb zeller (én most csaltam, és a húslevesből vettem ki a főtt zellert)
5-6 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
4 ág kakukkfű (vagy 1 kk szárított)
1 kk feketebors
2 babérlevél
2 ek vörösborecet  (vagy balzsamecet)
1 ek sűrített paradicsom (vagy 2-3 ek paszírozott paradicsom)
1 ek vaj


A kicsontozott húst bedörzsöltem sóval és borssal. A szalonnát felkockáztam, és egy mélyebb lábosban zsírjára sütöttem. A sült szalonnadarabokat kivettem és a forró zsírba tettem a húst. Minden oldalát megpirítottam, majd kivettem és félretettem. A felaprított hagyma került a helyére. Mikor üvegesre pirult, hozzáadtam a nagyobb darabokra vágott fokhagymát és a felkockázott sárgarépát, zellert. Kicsit átforgattam a zsírban, majd felöntöttem a húslevessel és a sörrel. Sóztam, borsoztam, beletettem a kakukkfüvet, a babérlevelet és a felaprított petrezselymet. Visszatettem a húst, fedőt tettem rá, és egészen alacsony lángon pároltam kb. 2 órán keresztül, amíg olyan puha lett a hús, hogy amikor beleszúrtam a villát, szétesett. Ekkor kiemeltem a húsdarabokat. (És a babérlevelet is.)
 A visszamaradt zöldséges szaftot botmixerrel pépesítettem. Beletettem az ecetet és a sűrített paradicsomot. Felforraltam és beledobtam a vajat is. Lehúztam a tűzről, és addig kevergettem, amíg a vaj elolvadt.

Az elkészült húst két villa segítségével egyszerűen széthúzogatjuk, és meglocsoljuk a sörös-zöldséges mártással. Krumplipüré, vagy rizs mellé is tökéletes, de a mártást akár tésztával is összeforgathatjuk, és mellé tálaljuk a sültet.
Ha szendvicset készítek, kettévágott a zsömléket kenem meg a mártással, és úgy pakolom meg az omlós malacsültel.







2 megjegyzés:

gionetta írta...

Mennyire igazad van! Nekünk a tegnapi ebéd Stefánia vagdalttal töltött saját sütésű kenyér volt. Kicsit bűnözve, majonézzel és kechuppal. Mindhárman ezt vittük, és tudom, mi volt benne. Még mindig van belőle, de azt le is lehet fagyasztani.

Csiperke írta...

Én a majonézt is itthon szoktam csinálni hidegen sajtolt olajokból, így azzal sem "bűnözünk".:)) Ketchupot még nem csináltam, de nyáron megpróbálkozok azzal is. Nem baj, ha az ember időnként fogyaszt kész élelmiszereket, csak ne az legyen túlsúlyban. Amit ki lehet kerülni, azt kikerülöm, mindent úgysem lehet...