Keresés ebben a blogban

2012. május 15., kedd

Túrós-áfonyás rombusz






Tavaly nyáron tettem el néhány üveg áfonyadzsemet. A többi dzsememhez hasonlóan ez is minimális cukorral készült, hogy a gyümölcs saját íze érvényesüljön. A túróval remekül harmonizál a savanykás áfonya, az élvezetet a ropogós levelestészta pedig csak fokozza.  Egy kiadós leves után tökéletes második fogás lett belőle.

Hozzávalók:
1 csomag levelestészta
250 g túró
2 ek tejföl
1 kisebb tojás (vagy egy nagy fele)
70 g cukor
1 tk vanília esszencia
1 ek narancslikőr vagy 1 narancs reszelt héja
1 ek zsemlemorzsa
1 csapott ek kukoricakeményítő
6 tk áfonyadzsem
+ 1 tojás a kenéshez

Nekem óriás, XXL-es méretű tojásom volt itthon, így összesen 1 tojást használtam megosztva a túróhoz és a kenéshez.
A tojást kicsit felvertem, így könnyebb volt kettéosztani. A nagyobbik felét a túróhoz kevertem, a kisebbik felét félretettem. A túróhoz kevertem a tejfölt, a cukrot, a vaníliát, narancslikőrt, belekevertem a zsemlemorzsát és a keményítőt is. Félretettem.
A levelestésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam. Hat egyforma kockát vágtam belőle.
A kockákat félbehajtottam:

















Bevágtam mindkét oldalát úgy, hogy a vége egybe maradjon:

















Kihajtottam a tésztát:
















Az egyik végigvágott felét áthajtottam a szembelevő oldalra:
















Majd a másik felével megismételtem ugyanígy:
















Megtöltöttem bőven túróval, és a közepére tettem egy nagy teáskanál áfonyadzsemet:

















A maradék tojást kikevertem egy pici vízzel és megkentem a tésztát.  Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Porcukorral megszórva tálaltam.





6 megjegyzés:

Aleda írta...

Nagyon guszta,de beleharapnék!!

heti menük írta...

A túró és áfonya együtt, ráadásul leveles tésztába töltve...szerintem mennyei!:)

Roza írta...

Azt a csudiba!:) De jól néz ki! Étvágygerjesztő!:)

Lilla írta...

Nagyon guszta lett!

trollanyu írta...

Imádom az áfonyát meg a túrót is. Nagyon szuper ez a formázás:)

Illéskrisz Konyhája írta...

Tök jó ez a formázás, nagyon szép sütit lehet így kialakítani! Guszta, na! :o)