Köretnek ma egyszerű jázminrizst főztem, amit sült répával bolondítottam meg. Először vajban párolt répát szerettem volna csinálni, de egy hirtelen ötlettől vezérelve krumplipucolóval vékony szeletekre vágtam a répát, és wokban pici kacsazsírban megsütöttem. Új szerelem született. A sült répachips annyira finom, hogy egy kilót is meg tudtunk volna belőle enni. Már sütés közben is alig tudtam megállni, hogy ne egyem meg az egészet. Lehet, hogy a krumpliról leszokunk, és áttérünk a répára.:) Tényleg érdemes kipróbálni!
Apropó kacsazsír. Zsírdiétán vagyok. És ez halálosan komoly. Eszek vajat, kacsazsírt, kókuszzsírt és hidegen sajtolt olajat is. Lényeg, hogy zsiradék legyen. Eddig 4 kg-ot fogytam. Ha hosszú távon is működni fog, akkor egy posztot szentelek majd a témának...
Szóval akkor az egyszerű recept:
Elővettem négy szeletet a pácban úszkáló húsok közül, és egy kicsit kiklopfoltam. Kevés olajban mindkét oldalukat fél percig sütöttem, majd tűzálló tálba fektettem. Felvágtam egy nagyobb vöröshagymát vastagabb karikákra, és a hússzeletekre helyeztem. A hús páclevével megkentem a hagymakarikákat is. Kb 1 órán keresztül sült a sütőben alufólia alatt, amíg teljesen megpuhult. Ekkor levettem a fóliát, a szeleteket megszórtam sajttal és visszatoltam a sütőbe, hogy a sajt ráolvadjon.
A rizst pici olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel és megfőztem.
5 közepes sárgarépát megpucoltam, és a krumplipucolóval az összeset vékony szeletekre vágtam. Elég hosszadalmas a művelet, de megéri a fáradságot. Wokban kb. 2 evőkanál kacsazsírt hevítettem, és a répacsíkokat kisebb adagokban megsütöttem.
A répachips-et sóztam, borsoztam, és a rizsre halmoztam.
4 megjegyzés:
Biztos finom lehetett. Én rendszeresen készítek sült zöldségeket (sütőben, egyik tepsiben a hús, másikban a köret), annak rendszeres alkotórésze a sárgarépa, és szereti a család!!
Sütőben én is szoktam sütni répát, de így vékonyra szeletelve krumpliszerűen zsírban megsütve az első próbálkozás volt, de tuti nem az utolsó...:)
Nagyon guszta és igazán nekünk való étel:) Én különben is répát eszem még a reggeli kávéhoz is, igaz nyersen. De főzve,sütve, mindenhogyan fincsi.A hús meg gondolom egyre csak finomabb lesz a pácban.
Hát folyik a nyálam már az olvasástól is.
Ági
Megjegyzés küldése