Keresés ebben a blogban

2013. március 21., csütörtök

Joghurtos krumplitorta





Ezzel az ízesítéssel először tepsis krumpliként készült pulykamell szeletekkel sütve, de férjjel egyöntetűen megállapítottuk, hogy a hús egyáltalán nem hiányzott hozzá, annyira jó volt önmagában is . Így most szimpla krumplitortaként született újjá, piteformában sütve. Nagyon finom salátával vagy egy jó kovászos uborkával, de fogyaszthatunk mellé húst is. (csak minek:)

Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
1 nagyobb fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
0,5 liter sűrű görögjoghurt (vagy tejföl)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt sajt reszelve
só, bors, majoranna

A szalonnát felkockázzuk, és zsírjára sütjük. Egy evőkanálnyit kiveszünk a kisült zsírból, és kikenjük vele a piteformát. A joghurtba belekeverjük a felaprított hagymát, a zúzott fokhagymát, a szalonnakockákat, és néhány kanál szalonnazsírt. Ízesítjük sóval, majorannával és borssal. A krumplit uborkagyalun felszeleteljük. Leteszünk egy sort a piteformába, megkenjük a szalonnás joghurttal, és megszórjuk füstölt sajttal. Jöhet rá a következő sor krumpli, és így tovább, amíg az összes krumpi és joghurt elfogy. Az utolsó réteg krumplit kicsit megsózzuk, és lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük. Ha a krumpli teljesen megpuhult kivesszük, megszórjuk a maradék füstölt sajttal és visszatesszük a sütőbe, amíg a sajt kicsit megpirul.








8 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta, és nagyon finom lehetett! Egészségetekre! Most én sem kérek hozzá husit csak egy szeletkét ebből!:-)

trollanyu írta...

Valahogy mostanában én sem kívánom a húst annyira, de nem is bánom. Nagyon jól néz ki, finom görög joghurttal, már érzem is az ízét. Egy finom saláta mellé és tökéletes bármikor.

HajniZoli írta...

Könnyed, finom fogás, nagyon tetszik. Főtt krumpliból készült?

Csiperke írta...

Nyers krumpliból. Megcsinálhatod főtt krumpliva is, de ez szerintem nyers krumplival finomabb.

Blogkonyha írta...

Ezt a receptet vadászom már mióta...Én tejszínre emlékeztem,de lehet van olyan verzió is. Nagyon guszta, alig várom, hogy megsüssem. Szóval hús se nagyon kell mellé... Ma megsütöm!

Csiperke írta...

Igen, én is csináltam már tejszínnel többször, azt szerecsendióval szokás fűszerezni. De mióta ipari mennyiségben gyártom itthon a joghurtot, mindenbe azt használom, és szerintem így finomabb...:)

stenonis írta...

Miben lehet még sütni? Jénai is megfelelő? :)

Csiperke írta...

Nyugodtan sütheted jénaiban is! :)