Keresés ebben a blogban

2012. április 21., szombat

Citromos-csokis torta







Elnézve a blogomat, az elmúlt időben szinte csak sütemények kerültek fel, pedig esküszöm, rendes ételeket is eszünk. Most viszont születésnapom volt, ezért megleptem magamat egy tortával. Sokat vívódtam, hogy csokis avagy citromos tortát csináljak, végül úgy döntöttem, hogy kombinálom a kettőt. A citromos-babapiskótás réteg Illéskrisz receptje, ezúton is hadd fejezzem ki hálámat ezért a fantasztikus finomságért!
A piskóta kakaós, és a csokis ízhatást fokozandó, a tetejére tejszínes csokiréteg is került. Minden túlzás nélkül állíthatom, életem egyik legfinomabb tortája lett! (Bár ha jól meggondolom, akkor az "egyik" el is maradhat a mondatból.:)

Hozzávalók: (26 cm-es tortaformához)
Piskóta:
10 dkg liszt
2 dkg kakaó
1 kk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
1 tojás
15 dkg cukor
0,5 dl olaj
10 dkg tejföl
1 tk vanília esszencia

Citromos réteg:
1 csomag babapiskóta (200 g)
3 dl tejszín
3 dl tejföl
12 dkg porcukor
1 citrom leve+reszelt héja
1 csomag zselatinfix

Tetejére:
200 g csokoládé (nálam fele ét, fele tejcsoki)
1 dl tejszín

A cukrot habosra kevertem a tojással, hozzáadtam az olajat, a tejfölt és a vaníliát. A lisztet elkevertem a kakaóval, a sütőporral, szódabikarbónával és a tojásos keverékhez szitáltam. Belesimítottam egy sütőpapírral bélelt 26 cm-es tortaformába, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
A tejfölt kikevertem a citrommal, a citromhéjjal és a porcukorral. A tejszínt felvertem, és óvatosan a tejfölös krémhez forgattam. Beleszórtam a zseltaninfixet, és azzal is elkevertem.
A kihűlt tortalapra halmoztam néhány kanál citromos krémet és elsimítottam. Kiraktam babapiskótával, és a maradék krémet eloszlattam a tetején. Hűtőbe tettem, amíg megdermedt a krém.
A csokoládét a tejszínnel vízgőz felett felolvasztottam, és ráöntöttem a torta tetejére. Visszatettem a hűtőbe még néhány órára, majd jól megettük.:)






10 megjegyzés:

Éva írta...

Nem tudom pontosan mikor tartottad szülinapodat, Isten éltessen nagyon sokáig! Ez a torta akár az én szülinapomra is készülhetett volna mert minden részét imádom. Akkor majd én is süssem meg magamnak?:-)) Lehet!

Csiperke írta...

Drága vagy Éva! A szülinapom 1 hónapja volt, akkor tettem fel ezt a tortát is a blogra, de eltűnt az összes áprilisi bejegyzésem. Sikerült visszatenni mindet, de a megjegyzéseket nem lehetett megmenteni.
Bár áprilisi dátummal tettem fel, mégis megjelenik a bloggyűjtő oldalakon. Mondjuk nem bánom, mert ez tényleg annyira finom volt, hogy a héten újra el is készítem majd...:)

Csiperke írta...

Ja, és nem fogod megbánni, ha megcsinálod!! :))

Éva írta...

Utólag jöttem rá hogy tegnap ahogy rácsodálkoztam, eltettem a receptedet akkor vettem észre hogy már így duplán van talonba téve mert már egyszer csurgott a nyálam érte!:-)) Inkább kétszer mint egyszer sem!

Hankka írta...

Nagyon sok boldog szülinapot! Olyan gyönyörű lett a tortád, nagyon tetszik, olyan könnyeden finomnak látszik! :)

Csiperke írta...

Nagyon köszönöm! És tényleg nagyon finom volt! :)

Névtelen írta...

Bocsi, hogy így érdeklődöm, de a Doblerné búcsúztatóján ettem a tortából, teljesen elvarázsolt, azóta már én is elkészítettem, sőt továbbítottam több ínyenc ismerősömnek, mert ez az ízek csodája! nagyon örülök,hogy megtudtam szerezni ennek a fantasztikus tortának a receptjét.
Lenne egy kérdésem amibe a segítségedet kérem: hol lehet olyan kártyát szerezni amivel te a torta tetejét meghúztad, mert ez nekem nagyon tetszett. Előre is köszönöm a lehetőséget. Stefánné (Klári)

Csiperke írta...

Nagyon örülök, hogy ilyen sikere van! Szerintem bárhol tudsz venni, ahol konyhafelszerelési cuccokat is lehet kapni, pl. IKEA, KIKA, INTERSPAR, AUCHAN vagy TESCO...

Lilien írta...

Érdekesen vannak megadva a mennyiségek... Biztos mindenből ennyi kell?

Csiperke írta...

Nem tudom mire gondolsz, de a mennyiségek pontosan vannak megadva. Többször elkészült már, ismerőseim, barátaim is megcsinálták, és senki nem panaszkodott...:)