Ezt az ételt vasárnapi ebédnek szántam, és mivel tudtam, hogy nem sok időm lesz főzni, a munka jelentős részét már szombat este elvégeztem. Így vasárnap pillanatok alatt elkészültem vele.
Ha a csiberopogósból nagyobb mennyiséget készítünk, le is lehet fagyasztani. Bepanírozzuk, pár pillanatra forró olajba dobjuk, leitatjuk róla a felesleges olajat, kihűtjük, és bezacskózva mehet a mélyhűtőbe. Azokon a napokon, amikor nincs sok időnk főzőcskézni, csak elővesszük, betesszük a forró olajba néhány percre, és már kész is. Jó alternatívája az üzletekben kapható gyorsfagyasztott csirkefasírtoknak, amiben (természetesen a gyártót leszámítva) senki sem tudja igazából mi van. A saját csiberopogósunkról pontosan tudjuk mit tartalmaz, hiszen mi csináltuk, és finomabb is mint az üzletben kapható társaik.
A sült rizs szintén egy gyorsan elkészíthető, jó ízű étel. Felhasználhatjuk hozzá a maradék rizst, vagy megfőzhetjük előző nap, és akkor 5 perc alatt készen van. Ehetjük köretnek, (ahogy most mi is tettük), de önmagában is megállja a helyét.
Csiberopogós:
450 gr darált csirkemell
1 apróra vágott vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál aprított petrezselyem
6 evőkanál tej
2 tojás
8 evőkanál zsemlemorzsa
só, bors
panírozáshoz:
liszt
2 db tojás
zsemlemorzsa
Nem tudok elég hálás lenni a mai kor vívmányaiért, köztük az olcsó, Hauser márkájú aprítógépemért, ami nagy mértékben megkönnyíti a dolgomat az ehhez hasonló ételek elkészítésénél.
A csirkemellet kisebb darabokra vágtam, és bedobtam az aprítógépbe. Miután pépesre daráltam, beledobtam a cikkekre vágott hagymát, fokhagymát, a petrezselymet, és ezekkel tovább pépesítettem. Ezután kivettem a kést az aprítóból, villával belekevertem a tojást, a tejet a zsemlemorzsát, majd sóztam, borsoztam.
Kevés olajat hevítettem, és megsütöttem egy kis masszát, hogy ellenőrizzem elég sót és borsot tettem bele. (Aki meg bírja enni, az nyersen is megkóstolhatja, bár a szalmonella miatt ez nemigen ajánlott.)
Ezután a masszát hűtőbe tettem. Nem muszáj állnia egy egész éjszakán keresztül, de pár órára mindenképpen tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Másnap a masszából evőkanálnyi adagokat emeltem ki, gombócot formáltam belőle, majd kézzel ellapítottam. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgattam, a kiszedő kanállal még lapítottam picit rajta, majd forró olajban kisütöttem. Ebből a mennyiségből egyébként nekem 16 darab lett.
Sült rizs:
3 dl rizs
6 dl víz
1 kisebb póréhagyma, vagy egy nagyobb fele
1 lilahagyma (lehet vöröshagyma is, én csak a szép színe miatt használtam lilát)
2 gerezd fokhagyma
10 dkg szeletelt bacon apróra vágva
3 tojás
4 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szárazon pirított szezámmag (elhagyható)
olaj
A rizst kevés olajon kicsit megpirítottam, sóztam, és felöntöttem a vízzel. Miután megpuhult, lehúztam a tűzről. Egy wokban, két-három evőkanálnyi olajat öntöttem. Miután felforrósodott, beledobtam a bacont. Kicsit pirítottam, majd hozzátettem a feldarabolt hagymát és fokhagymát. Kicsit megfonnyasztottam, és hozzáöntöttem a felvert tojást. Amikor lágy rántottává állt össze, beletettem a rizst is, és alaposan átforgattam a hagymás tojásban. Végül hozzáöntöttem a szójaszószt, és elkevertem benne.
6 megjegyzés:
Szeretem olvasni a blogodat! Fogadj el tőlem egy jó szót! :)
Kérlek, nézz be hozzám: http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/04/egy-jo-szo.html
Klassz eza rizs köret!!!Mániákus köretkészítő vagyok. Viszem a receptedet...ha nem baj.
Vigyed! Hát azért van...:)))
Örülök, hogy tetszik. Mégjobban fog tetszeni, ha megkóstolod. Én is most először csináltam így, és nekünk nagyon ízlett.
Nagyon jol nez ki, nyeltem egy nagyot. Ezt is meg kell valositanom mihamarabb :). A tobbi receptedet is nagyon szeretem, mar sokat megcsinaltam beloluk.
Nagyon tetszik, hogy egyszerűbb ételeket is felteszel, és a már meglevő ötleteket felturbózod. Találékony vagy tele új variációkkal. Csak így tovább! Örömmel mazsolázok a receptjeid között. Mindig találok benne újabb és újabb ételt, ami kérlel, hogy "készíts el!"
Köszi lányok, igazán boldoggá tesztek! :)
Megjegyzés küldése