Keresés ebben a blogban

2012. október 29., hétfő

Hétköznapi csokoládés almatorta





Azért hétköznapi, mert egy egyszerű, gyorsan elkészíthető sütemény. Nem kell vele bíbelődni órákig, nem kell gyönyörűre csinálni, csak összedobni és jóízűen megenni együtt a családdal. A végeredmény egy szaftos, puha, kevert sütemény, amit abszolút feldob a citromhéjjal és kardamommal ízesített csoki a tetején. A tésztát lehet fűszerezni egy kis fahéjjal, szegfűszeggel is. Ez most nálam kimaradt, de legközelebb úgy is kipróbálom.



Hozzávalók:
25 dkg liszt
25 dkg cukor
10 dkg puha vaj
2 tojás
175 ml tej
25 g kakaó
1 tk vanília esszencia
1 tk szódabikarbóna
20 dkg reszelt alma
tetejére:
10 dkg tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja
csipet kardamom






A lisztet összekeverjük a kakaóval és a  szódabikarbónával. A tojást habosra keverjük a cukorral, hozzákeverjük a vajat is, majd a vanília aromát. A kakaós lisztet  a tejjel felváltva beledolgozzuk, végül elkeverjük benne a reszelt almát is. Kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órán keresztül, tűpróbáig sütjük. (Ha a teteje nagyon sülne, takarjuk le egy darab alufóliával.)
A tejszínt felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Amikor a csoki felolvadt, simára keverjük, belereszeljük a citromhéjat és ízesítjük egy csipet kardamommal. A tejszínes csokit hűtőben lehűtjük, majd habbá verjük. Bevontjuk vele a süteményt, megszórjuk kakaóval, és reszelt csokoládéval díszítjük.


9 megjegyzés:

heti menük írta...

Nagyon jól hangzik és látványra is igen bizalomgerjesztő! LIKE:)

Aleda írta...

Ez nagyon puha, omlós sütemény, látszik rajta.

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Csiperke írta...

Igen, olyan szájban szétomlós. Olyan egyszerűen finom. :))

Juditka írta...

A kardamon még pikánssá teszi:)Szerintem nemcsak a hétköznapokon állja meg a helyét:)

Csiperke írta...

Igen, a kardamom nagyon jót tett neki. :))

Illéskrisz Konyhája írta...

Az illata is mennyei lehet! Ide érzem... Nagyon finom, szaftos lehet az almától. Jó recept, máris mentettem!

Éva írta...

Guszta és nagyon finom lehet ! Ha kipróbálom biztos hogy teszek bele fahéjat mert az almával együtt nagyon szeretem!

Titi írta...

Nagyon szeretem a "hétköznapi" és nem hétköznapi tortareceptjeidet is :)