Keresés ebben a blogban

2012. szeptember 30., vasárnap

Csokoládés répatorta





Az egyedüllétem miatti letargiámból kimozdított egy felkérés: október elejétől 4 héten keresztül a Like Magazinban lesznek láthatóak a receptjeim. Az újság minden csütörtökön jelenik meg, és minden számban 3 receptet olvashattok tőlem. A magazinnak készült ez a répatorta is, amit a családom közreműködésével pillanatok alatt eltüntettünk.

Hozzávalók:
200 g reszelt répa
2 tojás
180 g cukor
180 g liszt
150 ml olaj
40 g kakaó
1 tk vaníliaesszencia (vagy vaníliás cukor)
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
fél kk gyömbér
fél kk fahéj
egy narancs reszelt héja
tetejére:
200 g tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 ek narancslikőr (elhagyható)
csipet kardamom (elhagyható)

A tojást habosra keverjük a cukorral, beletesszük a vaníliát és elkeverjük benne az olajat is. A száraz összetevőket összekeverjük és hozzáadjuk a tojásos masszához. Belekeverjük a répát, és kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35-45 percig sütjük. Ha a beleszúrt tűre már nem ragad a massza, akkor elkészült. 30 perc elteltével nézzünk rá gyakrabban nehogy túlsüljön, mert akkor száraz lesz. A megsült süteményt a formában hagyjuk kihűlni.
A tejszínt felforraljuk a narancslikőrrel. Lehúzzuk a tűzről, és beletördeljük a csokoládét. Hagyjuk magára, amíg a csoki elolvad. Ha már teljesen felolvadt, simára keverjük és beleszórjuk a kardamomot. A kihűlt tortát átkenjük a csokoládé felével, és rövid időre a hűtőbe tesszük, amíg kicsit megdermed. (Mélyhűtőbe téve felgyorsíthatjuk a folyamatot.) A tortát átkenjük a maradék csokoládéval. Ha közben az is túlságosan megdermedne, gőz felett olvasszuk fel újra. Az elkészült tortát tálalásig tartsuk a hűtőben.






14 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Gratulálok,a torta mennyei:))

Illéskrisz Konyhája írta...

De jó csokis torta! A répa jól elbújt benne! :o)

Édeskonyha írta...

Ez csodálatos. Szerintem ha apukámnak is megfelel ezt készítem neki szülinapjára.

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Juditka írta...

Finom lehet:)és nincs letargia!!! Légy erős, mert a távollét csak erősíti a kapcsolatot. Saját tapasztalatom.
Üdv: Juditka

Csiperke írta...

Azért élőben itt-ott kipiroslott a répa is belőle...:)

Csiperke írta...

Ha szereti az ilyen fűszeresebb süteményket, akkor biztos ízleni fog neki!

Csiperke írta...

Drága vagy Juditka! Köszönöm! :))

gionetta írta...

Tipikus! Letargiás és sütit süt! :-)) Nálam bevált, remélem Neked is segít!!!! Vajon muffin formában is megállná a helyét, Csiperke?

Csiperke írta...

Muszáj volt. Ráadásul a jövő heti receptek mind csak édességek lesznek! :))
Tuti működik muffin formában is. Eredetileg én is abban akartam sütni, csak a torta valahogy könnyebben fotózható. Persze muuffinként valamivel hamarabb megsül..

trollanyu írta...

A répatorta nagy kedvencünk, így csokisan is imádná a család, irtó jól néz ki. Gratulálok a magazinhoz, bár sajnos nem ismerem:)

Csiperke írta...

Ez egy új magazin, csak néhány hónapja jelent meg először.

Krisztina Kallósné Molnár írta...

Megsütöttem, nagyon finom, a legjobb répatorta, amit eddig készítettem... mindenkinek nagyon ízlett és még 2 nap múlva is friss volt, nagyon köszönöm a receptet.

Csiperke írta...

Nagyon örülök, hogy sikere volt! :)