Keresés ebben a blogban

2012. június 16., szombat

Fehérboros nyúlcomb rukkolás burgonyapürével



A fotókat Csongrádi Ferenc barátunk készítette.

Amikor ez az étel készült, még javában dúlt a medvehagyma-láz, így került akkor az a püréhez. Most nyugodtan tegyünk bele rukkolát, de kedvünk szerint akár bazsalikommal vagy spenóttal is helyettesíthető.



 Hozzávalók:

4 db nyúlcomb
5-6 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 db rozmaringág
2 dl száraz fehérbor
kevés olaj
2 dl alaplé vagy húsleves
kis darab vaj
só,bors

70 dkg burgonya
10 dkg vaj
1 csokor rukkola

20 dkg cékla
20 dkg édesburgonya
balzsamecet
barnacukor
kevés olaj



A combokat kevés olajon mindkét oldalán megpirítom. Sózom, borsozom és egy tepsibe fektetem őket. Melléteszem a nagyobb darabokra vágott hagymát, a héjastól ellapított fokhagymát, valamint a rozmaringágakat. Aláöntöm a bort és lefedve 180 fokon sütöm 15 percig, majd visszaveszem a hőmérsékletet kb. 130-140 fokra és így sütöm még 1-1,5 órát vagy amíg el nem készül. Sütés közben ha szükséges, öntök még alá egy kis vizet. Ha megpuhult, fedetlenül sütöm nagyobb hőfokon 10 percet. A nyulat kiveszem a tepsiből, a visszamaradt szaftot átszűröm egy edénybe, jól kinyomkodva a hagymákat és a rozmaringot, hogy minden íz átkerüljön. Ehhez adom az alaplét és a felére visszaforralom, ha kell, sózom, majd egy darabka hideg vajjal besűrítem.

A céklát és az édesburgonyát uborkagyalun felszeletelem, majd kerek formára kiszúrom. A burgonyát enyhén megsózom és olajozott tepsire fektetve 180 fokon 10 percig sütöm. A céklát szintén olajozott tepsire fektetem, bedörzsölöm néhány csepp balzsamecettel és megszórom egy kevés barnacukorral. 180 fokon 20 percig sütöm. Egymásra helyezve tálalom őket. A burgonyát megfőzöm, áttöröm és a vajjal kikeverem. Még forrón hozzákeverem a rukkolát.






4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Huh, micsoda elegancia kérem szépen...Ez aztán a tálalás! Nem semmi, nagyon guszta! Így még talán a nyuszit is megenném... :o)

Winebeershoot írta...

A nyúl finom! :) Ha nem az édes kis nyuszi mivolta miatt nem kóstoltad még, akkor érdemes kipróbálni.

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszta!
Gyögyörű a fotó:))

Winebeershoot írta...

Köszönöm, a fotós nevében is.