Keresés ebben a blogban

2012. március 24., szombat

Chili con Carne






Chilis babot sokszor főzök a férjemnek mert nagyon szereti. Mindig hasonlóképpen csinálom, de ma egy picit változtattam és kicsit autenikusabbá tettem ezt az ételt. Fahéjat egyébként sokszor használok húsokhoz, mert fantasztikus íze lesz tőle, viszont a kakaó/csokoládé használatát eddig csak tervezgettem, de még sose próbáltam. Egészen máig. A férjemnek nagyon ízlett, de nem tudta megállapítani, mi az a különleges fűszer, amitől a szokásosnál is finomabb lett az étel. A titok a fahéj és kakaó kombinációjában rejlik...


Hozzávalók: 
30 dkg darált marha
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
500 ml kockázott konzervparadicsom
2 vörösbab konzerv
1 kukorica konzerv
1 ek oregánó
1 púpozott tk kakaó
nagy csipet fahéj
1 kk római kömény
fél tk cayenne bors
tört v. őrölt chili ízlés szerint
só, bors
pici olaj


A felkockázott szalonnát pici olajon megpirítottam, rádobtam a hagymát és pár percig dinszteltem. Hozzáadtam a darált marhát, a zúzott fokhagymát, és a húst fehéredésig pirítottam.
Felöntöttem a paradicsommal, fűszereztem, és időnként megkevergetve fedő alatt puhára főztem.
Amikor a hús megpuhult, beletettem a lecsepegtetett babot és kukoricát, és kicsit összerottyantottam.




8 megjegyzés:

trollanyu írta...

Szuperül néz ki, igazi pasikaja, az enyémek is szeretik nagyon. Finom lehet nagyon ezzel a fűszerezéssel:)

Csiperke írta...

Pont ezt írtam egy ismerősömnek a facebookon, hogy ez igazi pasikaja! :)) Én nem igazán szeretem a chilis babot, de ez a fűszerezés engem is rabul ejtett.

Vicuska írta...

Én is szoktam készíteni, rizzsel fogyasszuk. Kakaó? tényleg került bele? Fahéjjal én is megbarátkoztam pár éve húsokhoz, de a kakaóról még nem is hallottam. Alkalomadtán kipróbálom, üsse kő :D

Csiperke írta...

A csokit/kakót a mexikói konyhában használják előszeretettel a húsos ételekhez. (Na meg azt hiszem Brazíliában is) Csokoládés pörköltel is kacérkodom régóta, de még nem mertem megpróbálni. A chili sikerén felbuzdulva azt hiszem majd erre is sort kerítek.:)

Nelli írta...

Fahéjat és szalonnát eddig nem tettem bele.Érdekes ízhatású lehet.
A csokis pörköltről már én is sokat olvastam és el is határoztam, hogy egyszer csinálok majd, úgyhogy egy kis adagot külön veszek és abba teszem majd a csokit.

Szeretnélek játékra hívni a Kutya és Konyha blog írójához.
http://kutyaeskonyha.blogspot.com/
Az Online Vacsoracsata folytatódik.:)))

Blogkonyha írta...

Nagyon gusztán néz ki! Egyszer azt hallottam, hogy a CCC.-ba kell egy fél narancs levét is belenyomni...Gondolom az ízhatás végett. Jó szaftos lett!

Csiperke írta...

Igazából semmit nem lehet külön kiérezni, csak van benne egy kis meghatározhatatlan plusz finomság...:)

Csiperke írta...

Na a narancsot emellé már nem tudom elképzelni. De lehet, hogy úgy is működne! :))
Ja, a férjem szereti, ha szaftos, ezért mindig sok paradicsomot teszek bele...