Keresés ebben a blogban

2012. március 22., csütörtök

Cappuccino pillecukor







Örök hála  Wise Ladynak, aki először osztotta meg a nagyérdeművel a marshmallow receptjét. Azóta sokan sokféleképpen készítettük el ezt a finomságot. Én készítettem már például gyümölcscukorral és nyírfacukorral is. (A gyümölcscukros változat tökéletesen működött, a nyírfacukros nem igazán.)
Most éppen "kávéőrület" van nálam, amit nem is tudom mi váltott ki. 30 éves koromig nem ittam meg a kávét, aztán már hetente 2-3 kávé lecsúszott, természetesen ipari mennyiségű tejszínhabbal. Az utóbbi hónapokban meg állandóan kávét innék. Erősen uralkodok magamon, így megállok napi kettőnél, de lassan a süteményekbe is csak kávét álmodok. Ez a kávémánia "szülte" most ezt a pillecukrot is. Kellemes kávéíz, cappuccino-s életérzés.:)
(Ígérem, most egy darabig nem jön semmi kávés. Ha mégis, akkor bocs.:)

Hozzávalók:
50 ml presszókávé
150 g cukor
1 evőkanál méz
8 g porzselatin (a Horváth Rozis éppen jó:)
3 evőkanál víz

1 evőkanál porcukor
1 evőkanál kukorica keményítő

50 g olvasztott tejcsoki a bevonáshoz

Egy kis négyszögletű műanyag edényt kibéleltem sütőpapírral, (az alját és az oldalát is), és vékonyan kikentem olajjal.
A zselatint egy keverőtálba tettem, és elkevertem a 3 evőkanál vízzel.
A cukrot a mézet és a kávét egy kis lábosba tettem, és közepes lángon felforraltam. Miután felforrt, levettem a hőmérsékletet a legkisebb fokozatra, és így főztem még kb. 3 percig.
Habverővel a legkisebb fokozaton verve fokozatosan a zselatinos keverékhez csorgattam. Kis fokozaton vertem tovább addig, amíg el nem kezdett besűrűsödni. Ekkor a legnagyobb fokozatra kapcsoltam, és addig vertem tovább, amíg a massza el nem kezdett felmászni  a habverőre.
A kész masszát az edénybe öntöttem, és lefedve egy éjszakára hűtőbe tettem.
A megdermedt masszáról lehúztam a sütőpapírt, és egy éles késsel kockára vágtam. A porcukrot összekevertem a keményítővel és ebbe forgattam a pillecukrokat.
Vízgőz felett csokit olvasztottam, egyesével belemártottam a kockákat, és hűtőbe tettem, míg a csoki megszilárdult rajta.



10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Teljesen egyetértek veled :) én is állandóan kávét innék, és nehéz megállni, hogy abbahagyjam 2nél :) Cafissimo kávéfőzőt kaptunk ajándékba, és többféle kapszulái vannak, és imádom Őket http://minu.me/-cafissimo

Csiperke írta...

Ittam már kapszulás kávét, tényleg nagyon finom. Nekünk párnás van, az sem rossz...:))

trollanyu írta...

Szuper lehet ez a pillecukor. Ebből is látszik, hogy mennyit változunk:) Még sosem akartam eddig pillecukrot készíteni, de ki fogom próbálni, be is ugrott most egy jó ízesítés:)

Csiperke írta...

Tulajdonképpen egyszerű elkészíteni, és ráadásul nagyon olcsó is. Nekem is kering az agyamban néhány íz, az első amit megcsinálok, az tuti citromos lsz...:))

Seffer Lilla írta...

Ez a kávés verzió nekem is tetszik, pedig nem is igazán szeretem a pillecukrot!

Blogkonyha írta...

A pillecukornak még nem mertem neki állni, pedig nézegettem már W.lady-nél. Nagyon csábító, ki kéne próbálnom! :o)

Csiperke írta...

Ha szeretitek, érdemes kipróbálni, mert nagyon egyszerűen elkészíthető!

Csiperke írta...

Annyira nem vagyok rajongója, hogy a boltban megvegyem, de ha én csinálom, le se tudok állni vele...:))

Csiperke írta...

Jujjj de jól néz ki!!! Hammmmmmmmmmmmmm....
Én is szeretem nagyon a kávét, és minden kávés sütit, édességet is. Nagyon guszta a kép!

Csiperke írta...

Nem tudom ki vagy, és azt sem, hogy hogyan kommenteltél az én nevem alatt!:))) Talán nem tudok róla, és kettős személyiségem van?? Vagy a blogspot szórakozik már megint! :))