Keresés ebben a blogban

2012. január 26., csütörtök

Omlós sertéslapocka BBQ szósszal






Az öcsém néhány évvel ezelőtt Amerikában járt és kincsekkel tért haza. Néhány különleges fűszer mellett gasztromagazinok is lapultak a bőröndjében. Na de nem is ez az érdekes, hanem az, hogy én idáig erről nem is tudtam! Persze öcsém most azt mondaná, hogy ő mondta, meg mutatta is, dehát erre én emlékeznék! Vagy mégsem.:) Lényeg a lényeg, hogy most nálam vannak az újságok, tele jobbnál jobb receptekkel.
Az egyikből néztem ki ezt az ételt is. Már régen szerettem volna egy ilyen receptet kipróbálni, aminek hosszú ugyan a sütési ideje, de a végeredménye a puha, szétomló, szaftos hús.
Anyukám hozott nekem egy darab sertéslapockát, úgyhogy nem volt kérdés mi fog készülni belőle. Nagyon finom lett, még soha nem ettem ennyire puha sertéshúst.
Egyetlen hátulütője van ennek az elkészítési módnak: a villanyszámla. Azt hiszem most egy hétig a kertben bográcsban fogok főzni. Biztos jót tesz majd a friss levegő...:))



Hozzávalók:
1,2 kg sertés lapocka
3 tk só
1 tk bors
1 tk cayenne bors
1 tk pirospaprika
2 tk oregáno
1 tk kakukkfű
1 tk fokhagyma granulátum
1 tk chilipor (én ezt most kihagytam, nekem a cayenne bors is éppen elég csípős)
2-3 evőkanál olívaolaj




BBQ szósz:
250 g felkockázott konzervparadicsom
100 g apróra vágott hagyma
140 g sűrített paradicsom
3 ek nyírfacukor (vagy 2 ek méz)
3 dl diétás cola
50 g worchester szósz
50 g mustár
40 g fehérborecet (sima 10%-os ecet is jó)
60 g narancslekvár (nekem nem volt itthon, úgyhogy csaltam, és a saját készítésű diabetikus baracklekváromat kevertem ki két evőkanál narancslikőrrel:)
3 ek citromlé
1 ek tabasco (ez nálam most kimaradt)
15 g zúzott fokhagyma
1 csapot kk őrölt fektebors
1 csapott kk cayenne bors


A szósz hozzávalóit összekeverjük, és közepes lángon 30 percig főzzük. Még pikánsabbá lehet tenni a szószt, ha egy kis folyékony füstaromát adunk hozzá. Nekem nincsen füstaromám, de enélkül is igazán finom, a narancs aromája egészen különlegessé teszi. Üvegbe töltve, hűtőben tárolva néhány hétig eltartható.

A húshoz a fűszereket összekevertem, és alaposan beledörzsöltem a húsba. Egy kicsi olívalolajat is öntöttem rá és egy egész éjszakán át hagytam pácolódni, de minimum 1-2 órát hagyjuk állni a pácban.
Egy sepenyőt felhevítettem, és néhány perc alatt elősütöttem a hús minden oldalát. (Így a nedvességet bezárjuk a húsba, és ettől marad a belseje szaftos. Semmiképpen ne szúrjunk bele villát amikor megfordítjuk!)



110 fokra előmelegített sütőben lefedve 6-8 órán keresztül kell sütni, amíg teljesen megpuhul.  Az eredeti recept 3-4 óra sütést írt, de nekem 3-4 óra múlva még kemény volt a húsom. Utána néztem a neten más hasonló recepteknek, és mindenhol legalább 6-8 órát írtak, úgyhogy lehet, hogy a receptben történt egy elírás, vagy a sütőmmel nem stimmel valami. Mondjuk az utóbbi is lehetséges, mert a hőfok jelzés a sütő vásárlása után már egy hónappal már lekopott, úgyhogy azóta csak találgatok, hány fok lehet éppen a sütőben. A lényeg, hogy alacsony hőmérsékleten süssük a húst egészen addig, amíg szinte magától szétomlik. Én 4 óra elteltével alufóliába tekertem a húst, és így sütöttem tovább. Miután teljesen megpuhult, lezártam a sütőt, és még egy fél órát hagytam a húst bent az alufóliában. (Legközelebb már az elején be fogom csomagolni alufóliába a húst, talán így le tudom rövidíteni némileg a sütési időt.)
A megsült húst egy vágódeszkára tettem, és két villa segítségével széthúzogattam a rostokat, és összekevertem a BBQ szósszal.














Azt is megtehetjük, hogy a megsült húst átkenjük néhány evőkanál szósszal, és fólia nélkül még visszatoljuk a sütőbe 10-15 percre, így a rásült szósztól a hús kap egy pikáns kérget.
Reggelire zsömlébe töltve ettük, ebédre görög babot csináltam mellé, aminek a receptjét szintén az egyik amerikai magazinból lestem el. Holnap azt is posztolom.

Ha esetleg nem fogyna el a BBQ szósz (amit kétlek), akkor alkalmazzuk az alábbi videóban látható technikát:


11 megjegyzés:

trollanyu írta...

Mennyei:) Pont valami ilyesmit tervezek tarjából és lapockából holnapra:) De szerintem viszem is a receptedet úgy, ahogy van, mert annyira megtetszett:)Narancslekvárom is van, hurrá. Remélem lesz időm holnap, ha nem, akkor marad a szombat. A fiúk imádni fogják:)

Seffer Lilla írta...

Azt hiszem nagyon megéheztem...:) Nagyon jól néz ki!

Csiperke írta...

Trollanyu! Kívéncsi vagyok hogy fog ízleni! Nekünk nagyon...:)
Lilla! Köszönöm! :)

trollanyu írta...

Kápzeld el, ma már el is készítettem, reggel fél hétkor sütőbe került a hús, ez volt a vacsi. A szósz kissé erős lett, mert elnéztema tabasco szósz mennyiségét, sok lett:) Elneveztük kick ass szósznak:) A család szerint annyira jó, kiütötte a hamburgert az első helyről. Köszi:) Majd felkerül a blogra is hamarosan.

Csiperke írta...

Örülök, hogy ízlett!! Mennyi tabasco került bele?? :)
Ha a hamburger elé került, az azért már nagyon nagy szó!:)Várom a blogra kerülését!!

Nelli írta...

Trollanyutól jöttem hozzád, kíváncsi voltam a recire.Nagyon finom lehet!
A barátnőmtől már hallottam, hogy szokott csülköt sütni egy egész éjszakán át.
Szerintem ezt én is el fogom készíteni.:)

Nelli írta...

Miért nem tudok hozzád feliratkozni?

Csiperke írta...

Szia Nelli!
Tényleg érdemes kipróbálni, mert nagyon finom!!
Nem tudom miért nem tudsz feliratkozni, néha vacakol a bolog, próbáld meg később újra! Megtisztelsz azzal, ha feliratkozol!! :))

Nelli írta...

Szia Csiperke!Megpróbáltam, azt írja, hogy követlek is, de nem látom.:-(

Csiperke írta...

Nelli! Én látlak, csak a képedet nem teszi be valamiért. Ezért leghátul jelenik meg a neved az "arctalan" feliratkozók között. Pedig közülük is többeknek van hozzárendelve kép, csak valamiért nem jelenik meg. Szóval ott vagy, és ezt köszönöm!! :))

Névtelen írta...

Már harmadjára fogjuk megcsinálni holnap. Isteniiii :)