Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 20., kedd

Narancsos kacsacomb kacsazsíros burgonyával és karamellizált narancsos-balzsamecetes hagymával






Egy kedves barátnőmet vendégeltem meg tegnap, az ő kedvéért készült ez a fogás. Ehhez az ételhez is narancslikőrt használtam, de természetesen ez elhagyható, vagy narancslével helyettesíthető.
Eredetileg steak burgonyát akartam készíteni a kacsa mellé, de egyszerre főztem, mostam és takarítottam, aminek az eredménye szanaszét főtt burgonya lett. Módosítanom kellett az eredeti elképzelést, így tört krumplit csináltam. Utólag azt gondolom, jó hogy az a krumpli szétfőtt, mert ezek az ízek nagyon jól harmonizáltak egymással.

Hozzávalók:
4 db kacsacomb
1 db narancs
2 evőkanál cointreau likőr (elhagyható)
kacsazsír a sütéshez
majoranna
koriander

3-4 db babérlevél




A combokat megmostam, szárazra töröltem, majd besóztam és pici kacsazsíron kissé elősütöttem.
A zsírból kivéve megszórtam majorannával, korianderrel, és bedörzsöltem a narancs reszelt héjával.
Egy jénaiba fektettem a combokat, mellétettem 4 evőkanál kacsazsírt és 3 db babérlevelet, majd a felszeletelt narancsot a combokra fektettem.
120 fokon kb. 3 órán keresztül sütöttem, ezután felvettem a hőmérsékletet 150 fokra, és fél órán keresztül így sütöttem. Ezt követően még fél órát sütöttem 190 fokon, közben többször megfordítottam a combokat, és átkentem a narancslikőrrel. (Helyette narancslét is használhatunk.)

Narancsos balzsamecetes hagyma hozzávalói:
4 db nagyobb hagyma
4 evőkanál cukor (én gyümölcscukrot használtam)
3 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál cointreau (vagy fél narancs leve+a reszelt héja)
1 evőkanál aszalt áfonya
1 evőkanál kandírozott narancshéj
só, bors
őrölt szegfűszeg

Egy serpenyőben a cukrot aranybarnára karamellizáltam, rádobtam a felszeletelt hagymát, és átforgattam. Hozzáöntöttem a balzsamecetet és a narancslikőrt. Amikor a hagyma már összeesett megsóztam, megszórtam kevés borssal és szegfűszeggel. Hozzákevertem az áfonyát, a kandírozott narancshéjat, és addig pároltam amíg a hagyma megpuhult és a leve elpárolgott.

Kb. 1 kg krumplit hajában megfőztem, megpucoltam, és krumplinyomóval áttörtem. Kivettem egy keveset a zsírból amiben a kacsát sütöttem, és a krumplihoz kevertem. Sóztam, borsoztam, és jól átkevertem.



7 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Jól hangzik... és milyen szép az első képen az a kacsacomb! nyammm-nyamm.... :)

trollanyu írta...

Ez aztán az ütős kaja, istenien néz ki:) Kacsát itt még nem is ettem, ugyanis 9000 ft körüli áron van kilója. A hagyma is isteni, így együtt szuper lehetett. A likőr meg amit írtál, sajnos nem ismerem.

Csiperke írta...

Köszi Móni!

Trollanyu! Az nagyon durva ár!! (Én még az 1500 Ft-ot is sokallom a kacsacombért.:)
A hagyma valami elképesztően finom így, érdemes kipróbálni. Bármilyen narancslikőr megteszi, de narancslével is tökéletes. Amikor az öcsémnél először ettem ilyet, ő csak narancslével csinálta, és ízben nem volt nagy különbség.

Julesz írta...

A kacsa tényleg isteni volt!! A narancsos-balzsamecetes hagyma íze még most is a számban van!! Ha nincs, próbálom felidézni. :)
Köszi Era ezt a finom lakomát!
Majd megpróbálom én is elkészíteni!

Csiperke írta...

Örülök, hogy ízlett!! :))

Vicuska írta...

Ínyenc falat, vagyis étel, végül is ha kipárolog a narancslikőr alkohol része, az íze evidensen pótolható natúr narancslével. Fenséges!!!

Névtelen írta...

elképesztő ötlet! Hagyma balzsamecettel, narancslikőrrel...olyan bizarrul hangzik, hogy ki fogom próbálni...:)