Keresés ebben a blogban

2011. június 15., szerda

Zöldséges-csirkés bulgur





Tegnap a Cézár salátához sütöttem csirkemellet, de előrelátóan többet készítettem, hogy a mai ebédünkhöz is maradjon. Volt még némi bulgurom, amit mindenképpen el akartam használni. A végkifejlet erősen kétséges volt. Történt ugyanis, hogy pár héttel ezelőtt vettem egy kis zacskó kardamomot. A fűszert betettem a konyhaszekrénybe némi dió, vörösáfonya, aszalt alma, lencse, csicseriborsó és a bulgur társaságába.
Minden jól be volt csomagolva, így álmomban sem gondoltam volna, hogy néhány hét múlva a szekrényben minden erőteljesen kardamom ízű lesz. Szeretem a karamomot, na de azért nem mindenben. Ahogy most ebben az ételben sem szerettem volna érezni, pedig ahogy beleszagoltam a bulgur zacskójába, töményen dőlt a kardamom illat belőle... Ezért túlléptem az ízfokozók, és egyéb mesterséges anyagok iránt érzett ellenszenvemen, és úgy döntöttem, hogy a bulgurhoz leveskockát fogok használni, hátha elnyomja a kardamom ízét.
A számításaim beválltak, és végül nagyon finom lett ez az étel.

Hozzávalók:
1 csirkemell
350 gr bulgur
7 dl víz
1 leveskocka (elhagyható, fűszerezhetjük a bulgurt tetszés szerint)
1 pritaminpaprika
egy csokor újhagyma
1-2 sárgarépa
1 csokor petrezselyem
vaj-olaj

bors
majoranna
néhány csepp worchester szósz

A felszeletelt csirkemellet sóztam, borsoztam, megszórtam majorannával, és kevés vaj-olaj keverékén fedő alatt megsütöttem. (Még tegnap.) Kisebb darabokra vágtam.
A bulgurt felforraltam a vízzel, elkevertem benne a leveskockát, és lehúztam a tűzről. Kb. 10-15 perc alatt magába szívta a  vizet és megpuhult.
A vaj és olaj keverékét amiben a hús sült átöntöttem egy wokba. (Kb. egy evőkanálnyi volt)
A répát lereszeltem, a hagymát és a paprikát darabokra vágtam.
A felforrósított olajban először a répát pirítottam meg, majd hozzáadtam a hagymát és a paprikát is. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam egy kevés worchester szószal, és néhány percig pirítottam. Hozzáadtam a bulgurt és a csirkét is, az egészet jól átforrósítottam. Megszórtam apróra vágott petrezselyemmel, és lehúztam a tűzről. Tzatzikit ettünk hozzá...




5 megjegyzés:

Adél írta...

Nagyon jól néz ki,még sosem ettem bulgurt.

Csiperke írta...

Nagyon finom, az íze valahol átmenet a rizs és a tarhonya közöt. Ráadásul állítólag nagyon egészséges!

Névtelen írta...

Csiperke, megcsinaltam a bulguros cuccot, de kicsit másképpen. Nagyon finom lett így is.
Én bazsalikom-fokhagymapor-borsikafű-majoránna keverékkel fűszereztem a csíkokra vágott húst, persze sóztam is. Ezt sütöttem meg először, pici olajban. Aztán szeletelt húsos szalonnát felcsíkoztam, azt is megsütöttem a hús után (húst félretettem). Majd a szalonnát is félretettem, és apróra vágott póréhagymát, valamint 1 kápia paprikát pároltam meg a visszamaradt szalonnazsíron. Mindeközben a bulgurt megfőztem (csak simán ételízesítővel és sóval), és a végén az egészet összekevertem.
Köszi az ötletet!!!

Csiperke írta...

Kedves Névtelen!
Ez a szalonnás variáció is nagyon jól hangzik, és a csirke fűszerezése is nagyon-nagyon izgalmas! El tudom képzelni, hogy nagyon finom volt! Örülök, hogy tudtam ötletet adni! :))

Unknown írta...

Kedves csiperke szója szószal is jó lehet????