Keresés ebben a blogban

2011. február 27., vasárnap

Hamburgerzsemle tönkölylisztből, fűszeres-paradicsomos csirkecombbal







A hamburger zsemle alapreceptje Limarától származik, amin kicsit változtattam, elég nagy mennyiségű tönkölyliszet tettem bele. A hamburgerbe darált marhahús helyett fűszeres-paradicsomos csirkecomb került.
A végeredményt csak így tudom jellemezni: eszméletlenül finom lett. Sokkal jobb lett, mint gondoltam. A hamburgerzsemlének nem ártott a tönkölyliszt, és ebben a változatban még egészséges is.
Itt a válasz a hamburger-adóra. Lehet hamburgert csinálni sokkal egészségesebben is.

Hozzávalók:
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
2 dkg élesztő
40 gr olaj (a kezem kicsit jobban megdőlt a kelleténél, így 45 gr lett)
100 gr joghurt (én tejfölt tettem bele, mert az volt itthon)
1 teásaknál só
1 tojás + 1 a kenéshez
60 dkg liszt
(én 20 dkg fehér tönkölylisztet, 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, és 20 dkg BL80 kenyérlisztet használtam.)


A hozzávalókat jól összegyúrtam, nagyon hamar összeállt sima, rugalmas tésztává. Lefedve, meleg helyre tettem keleszteni. A megkelt tésztát átgyúrtam, lemértem, kilenc egyforma részre osztottam, és zsemléket formáltam belőlük. Ezután még kb. 30 percig kelesztettem, amíg a duplájukra nőttek. A megkelt zsemléket felvert egész tojással kentem meg. Előmelegített sütőben 180 fokon sütöttem 22 percig.




A csirke hozzávalói:
személyenként egy csirkecomb
ketchup
mustár
méz
olaj (jelen esetben hidegen sajtolt repce és napraforgóolaj keveréke)
grill fűszersó
balzsamecet
néhány levél friss bazsalikom
őrölt chili
1-2 gerezd fokhagyma


A páchoz a pontos mennyiségeket azért nem írom le, mert ez függ a csirekecomb mennyiségétől. Három rész paradicsomot kevertem össze egy rész mustárral, egy rész mézzel, és egy rész olajjal. Annyi fűszersót szórtam bele, amennyit az adott mennyiségű csirkére egyébként is használtam volna. Ízesítettem két evőkanál balzsamecettel, egy csipet chilivel, bazsalikommal és zúzott fokhagymával. Érdemes közben kóstolgatni, akkor nem lehet elrontani.


A csirkecombokat kicsontoztam, bekentem a páccal, és pár órára a hűtőbe tettem. A húst jénaiba fektettem, és lefedve sütöttem, amíg meg nem puhult, utána pár percig még fedő nélkül sült.
A hamburgerbe a hús mellé az került, ami éppen itthon volt: sajt, hagyma, uborka és csalamádé.








8 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Nézz be hozzám, kérlek :)
http://kreativkonyha.blogspot.com/2011/02/dij-koszonom.html

Titi írta...

Ó, Csiperke! Szívemből szólsz és alkotsz! :)
Pont erre gondoltam, amikor meghallottam az új adónemet :)A vicc, hogy az eredeti neve - tessék megkapaszkodni- népegészségügyi termékdíj, csak hamburgeradó néven híresült el.

Csiperke írta...

Köszönöm, igyekszem. :)
Én még nem is lennék ellene a hamburgeradónak, ha itt is olyan formában valósulna meg, mint amit Angliában terveznek: amennyivel növelik az egészségtelen ételek adóját, annyival csökkentsék az egészséges élelmiszerek árát. Könnyebb lenne így az embereket az egészséges életmód felé terelni...

Titi írta...

Mekkora ötlet! Hát igen, a büntetés helyett, mellett a jutalmazás is sokat segítene!

Névtelen írta...

Csiperke, naggggyon finom lett a zsömle...én picit kevesebb cukrot tettem bele, hogy ne legyen annyira hamburger-jellegű, és hát jó lett, na...:)

Csiperke írta...

Örülök, hogy ízlett! :)

Unknown írta...

Szia! Tojás csak a kenéshez kell ugye?

Csiperke írta...

Szia! Jó észrevétel! Tojás a tésztába is kell, és plusz egy a kenéshez. Máris javítom...:)