Keresés ebben a blogban

2020. április 27., hétfő

Kovászos hamburger zsemleA hamburger zsemle élesztős változatát gyakran készítem, most eljött az ideje, hogy kovásszal is kipróbáljam. Voltak kétségeim, milyen lesz az íze, állaga, de a végeredmény felülmúlta a várakozásaimat. Foszlós, pihe-puha, és finomabb is, mint az élesztős. Nálam finomlisztes kovászból készült.

Hozzávalók:
200 g aktív kovász
450 g liszt
2,5 dl langyos víz
1 tojás
30 g puha vaj, vagy olaj
50 g cukor (én nem szeretem túl édesen, ezért csak 10 g cukrot teszek a tésztába, de aki édesen szereti, az tegye bele az 50 g-ot.)
10 g só
1 tojás sárgája a zsemlék megkenéséhez

A hozzávalókat a konyhai keverőgép táljába öntöm, és addig dagasztom, amíg szép sima lesz a tésztája. Dagasztás után a tésztát liszttel meghintem, gombócot formázok belőle, és vékonyan kiolajozott tálba teszem. (Ne ijedjünk meg, a tészta picit ragad.)
A tésztát hagyom kb a háromszorosára kelni. Jelenleg 21 fok van a lakásban, ezért a sütőt beizzítom 25-30 fokra, és ott kelesztem a tésztát, a kovásznak így is kell 4-5 óra. A megkelt tésztát újra meghintem liszttel, majd picit átgyúrom. Ezt megtehetjük lisztezett felületen is, de én ehhez a művelethez nem szoktam kivenni a tálból. Miután átgyúrtam a tésztát, újra belisztezem, és egy konyhai mérlegen lemérem. Elosztom 9 egyenlő részre (ebben segít a mérleg), lisztezett kézzel gombócokat formázok belőle,  (a tészta még mindig ragad) és letakarva duplájára kelesztem. Ha csak a férjemnek készítem, akkor a tésztát 6 felé osztom, hogy jó nagyok legyenek a zsemlék. A megkelt zsemléket előmelegített sütőben 180 fokon kb 15 percig sütöm, majd rácson hagyom kihűlni.

Nincsenek megjegyzések: