Keresés ebben a blogban

2013. február 4., hétfő

BBQ oldalas zöldségekkel töltött grillkenyérrel






Az oldalas szerintem grillkenyérrel a legfinomabb. Lehet ezen vitatkozni velem, de meggyőzni senki nem tud az ellenkezőjéről. :) Pláne ha az a grillkenyér egy kis maradék szalonnazsírban sült, és jól meg van tömve zöldségekkel. Ez esetben még az oldalasomról is képes vagyok lemondani a férj javára, pedig igazán finom darab lett...
A grillkenyeret a jól bevált hamburgerzsömle tésztájából készítettem, ami igazán sokoldalú tészta, így nagyon finom a belőle készülő grillkenyér is.

Hozzávalók: (6 adag)
1 kg oldalas
BBQ szósz: recept itt (annyi különbséggel, hogy most a kóla kimaradt belőle)
egy adag hamburgerzsömle tészta:
(430 g liszt, 2,5 dl víz , 1 tk cukor, 30 g olívaolaj, 1 tojás, 10 g só, 20 g friss élesztő )
1 kaliforniai paprika, fél kígyóuborka, fél póréhagyma, 1 fehérretek  (vagy bármilyen zöldség ízlés szerint)
zsiradék a sütéshez


Az oldalast feldaraboljuk hat részre, sózzuk, és vastagon bekenjük minden oldalát a BBQ szósszal. Egy kisebb tepsit kikenünk kacsazsírral, vagy meglocsoljuk némi olívaolajjal. Beletesszük a húsdarabokat, és alufóliával lefedve 140 fokon sütjük, amíg teljesen megpuhul. Ekkor levesszük a fóliát, a hőmérsékletet felvesszük 200 fokra és néhányszor átforgatva az oldalast, -átkenegetve a lecsöpögött szósszal- mindkét oldalát pirosra sütjük.

A tészta hozzávalóiból lágy, rugalmas tésztát dagasztunk, és lefedve meleg helyen hagyjuk duplájára kelni.
A megkelt tésztát hatfelé osztjuk, és mindegyik adagot palacsintasütő méretűre nyújtjuk. Egy teáskanálnyi szalonnazsíron vagy kacsazsíron mindkét oldalát palacsintasütőben megsütjük. (Ha a tészta hólyagosodik, akkor kell megfordítani.)
A fel nem használt tésztát 1-2 napig tudjuk tárolni a hűtőben.

A grillknyereket tetszés szerint megkenhetjük tejföllel, vagy maradék BBQ szósszal, az egyik felére ráhalmozzuk az uborkagyalun lereszelt zöldségeket, enyhén megsózzuk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. Az oldalas mellé tálaljuk.






8 megjegyzés:

heti menük írta...

Hogy én vitatkozzam veled?! Kizárt! Főleg, hogy teljesen egyetértünk ebben a kérdésben! A BBQ szószod nagyon tetszik (nekem is van egy receptem, de abba nem kell kóla - pedig tuti ötlet), szóval mentem is. Egyenlőre csak elképzelni tudom a sokat ígérő ízhatást, de hétvégén meg is győzödök róla...:))))

Timesz írta...

Nem vagyok oldalas rajongó, de ez igy együtt nagyon jól néz ki.

Blogkonyha írta...

Ez felér egy kínzással. Ilyen képeket és receptet teszel fel télen?! Mikor nem tudok azonnal lerontani a kertbe a grillsütőmhöz? No, megállj csak! És ez a grill kenyér, mekkora ötlet! Szóval kalap megemelve, nagyon guszta!

Csiperke írta...

:)) Igazából a kólát nem érezni külön, de mindenesetre nagyon finom szószocska. A kóla inkább a sütésnél a karamellizálódáshoz ad egy kis pluszt.

Csiperke írta...

Kösziköszi!

Csiperke írta...

Ehhh Krisz! Látod, hogy nekem sem kellett grillsütő! :))) A grillkenyér nálunk rendszeres vendég, mert nagyon szeretjük, és nagyon változatosan meg lehet tölteni.
Amúgy igen korán keltél...(vagy későn feküdtél:)


Blogkonyha írta...

Korán... :o)

Juditka írta...

Az oldalast mi is szeretjük,de ezzel a páccal még nem készítettem,nagyon jól néz ki:)