Keresés ebben a blogban

2012. október 22., hétfő

Az igazi medvecukor





Amikor gyerek voltam, a nagymamám elég gyakran megfordult Hollandiában, és nála is sűrűn megfordultak a holland ismerősei. Hollandia gyerekként számomra egyet jelentett a paradicsommal: a fantasztikusnál fantasztikusabb medvecukrok kifogyhatatlan tárházával. Kiváltságosnak éreztem magamat, hogy részesülhettem ebből a csodából. Amit sose értettem, miért köpik ki az emberek, ha megkóstolják? Mert számtalan ismerősömet megkínáltam, de egyetlen emberrel sem találkoztam, akinek ízlett volna. Viszont többen élvezettel rágcsálták az akkor Bocskorszíjnak nevezett förtelmet, ami olyan távol áll az igazi medvecukortól, mint az ég a földtől.
Ez az:














Mondjuk nagyon nem bántam, hogy senkinek sem ízlik a családunkon kívül, mert így legalább nem volt lelkiismeretfurdalásom, hogy nem osztom meg a részemet a barátaimmal.
18 éves voltam, amikor én is eljutottam Hollandiába, és szinte az összes pénzemet medvecukorra költöttem.
Mostanában nem járok Hollandia felé, utoljára Jeruzsálemből hoztam vagy 3 kg medvecukrot, de annak is már jónéhány éve. Itthon egy darabig lehetett kapni az IKEA-ban finom svéd medvecukrot, de mostmár ott sincs. A Sárkány Centerben néha lehet kapni a Haribonak a medvecukrát, ami  jó ha nincs más, de messze nem ez a legjobb fajta.
Erről van szó:


















Most viszont a férjem megint arra járt, és talált két zacskó medvecukrot (ennyi volt öszesen), ami teljesen a gyerekkorom ízeit idézi. A fenti fotót erről készítettem. F.-et megkértem, hogy valamelyik hétvégén ruccanjon át Németországba, (a határ közelében dolgozik) és tankoljon fel nekem medvecukorból.
Ilyet akarok:


















és ilyet:





















ilyeneket is:















a halacskás az egyik gyerekkori kedvencem volt:















a másik nagy kedvenc:














Ti szeretitek a medvecukrot?


16 megjegyzés:

Névtelen írta...

Imádom én is, nekem is Hollandiából hoztak v. 15 éve.Nagyon megfájdítottad a szívemet, mert tényleg nem tudok már szerezni csak haribo-sat néha!!!!
De jó neked!!!!
Marika

Csiperke írta...

Nagyon sajnálom, hogy nálunk nem lehet kapni. Lehet, hogy csinálnunk kéne egy medvecukorra specializálódott szaküzletet...:)

Timesz írta...

Iggggen!! Márminthogy szeretem!

Blogkonyha írta...

Én bizony nem, sőt! Bocsánat, de tényleg nem bírom az ízét. Különben sem vagyok nagy cukros, néha egy-egy gumicukor...Szóval ha ennyire szereted, akkor kívánom, hogy találj rá az áhított dobozra! :o)

Csiperke írta...

Nem baj, nem vagyunk egyformák. :))
Mondjuk minden más cukor hidegen hagy, még a gumi is. Csak az a medve...:))

Julesz írta...

A HARIBO számomra izgalmas és megunhatatlan :)

Csiperke írta...

Szeretem én is a Haribót, de nem az a legjobb. Pontosabban van a Haribónak is jobb fajtája, csak nálunk nem lehet kapni. Na majd ha hoz a Feri, kapsz belőle te is! :)

Csiperke írta...

:))

Julesz írta...

Hát, én eddig csak az itthon vásárolttal tudtam beérni. És ez is a kedvenceim közé tartozott pontosan azért, mert nem volt unalmas. Szerettem benne azt, hogy különböző ízekkel megbolondították. A kedvencemet mindig utoljára hagytam! Köszi a felajánlást! Boldogan élek vele! :)

trollanyu írta...

Hát medve csak egy van, már annak aki szereti:) Én nem tartozom a rajongói táborba, de itt is nagyon népszerű, sokféle kapható. Online még nem próbáltál meg vásárolni? Nem ismerem az árakat ugyan, meg a postaköltség is rájön, de szerintem megtalálhatod a kedvenceidet pl. itt: http://www.allthingsliquorice.co.uk/

Csiperke írta...

Jaj, ez a honlap! Kész kínzás! :)) Mondjuk elég húzós árai vannak,
de nem is ez a legnagyobb visszatartó erő, hanem az, hogy egyáltalán nem bízok a magyar postában. Még megennék a felét, mire ideér...:)

Névtelen írta...

én utálom a medvecukrot,mi csak medvekakinak nevezzük :D

Csiperke írta...

Nálunk egérkaki néven futott...:)

Zsófi írta...

Haribót itthoni édességboltokban lehet kapni, és a másik fajtát is, ami színes keményitős cukor, közepén medvecukorral. Amikor párommal Hollandiában jártunk, olyan jó volt! Tele volt az édességpolc "likviríciával". Mi csak igy nevezzük, családilag imádjuk. Egy zacskó elfogyasztása kb 20 perc... persze, tartalékolva egy nap is lehet, attól függ, hány emberre nézzük.:) Én pont ma állok neki a házi legyártásnak... mert hiányzik már... :) A holland medvecukor íze azonban erősebb, mint a haribóé, de nagyon -nagyon finom! Ha le tudod fordítani, hogy milyen hozzávalókból áll, szívesen venném, ha megosztanád.

Unknown írta...

Piacon lehet kapni. Én egyszer egy 5kg csomaggal 1 hét alatt megettem csak ennyire szeretem. :)

Névtelen írta...

https://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/a_medvecukor_kevesbe_ismert_veszelye