Keresés ebben a blogban

2012. február 15., szerda

Vaníliás-szedres rétesfalatok








Tegnap leolvasztottam a hűtőt, és kincsre bukkantam. Találtam szedret és epret amit még nyáron tettem el. Már napok óta érlelődött bennem egy vaníliás-gyümölcsös rétes gondolata, de ábrándjaimban a gyümölcs szerepét eddig a cseresznye töltötte be, amit szintén nyáron tettem el befőtt formájában. Ahogy viszont a szedret megláttam, úgy döntöttem, hogy ez megy a rétesbe.
Férjem elégedett arcát nézve falatozás közben, nem volt kérdés, hogy jól döntöttem. Az első falat után elhangzott a már jól ismert, elismerésnek szánt mondata: " Húúúú, ez nagyon ott van, feltétlenül tedd fel a blogra!" :))
A rétesek nem lettek túl szépek, mert a lapok nehezen jöttek szét és nagyon törtek, de az íze kárpótolt mindenért. Ettől függetlenül soha többet Spar-os réteslapokat...



Hozzávalók:
6 db réteslap

1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
3 ek cukor (én most folyékony édesítőt használtam)

40 dkg szeder
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
csipet gyömbér és szegfűszeg
cukor ízlés szerint (én ezt is folyékony édesítővel ízesítettem)
2 tk kukoricakeményítő

olaj a réteslapok megkenéséhez
porcukor a szóráshoz


A vaníliás pudingot a szokott módon 4 dl tejjel  megfőztem és félretettem hűlni.
A szedret egy kis lábosban elkezdtem melegíteni a citromlével, hozzáadtam a citromhéjat, a gyömbért, a szegfűszeget és az édesítőt. Addig forraltam, amíg a szederszemek megpuhultak és összeestek.
A keményítőt egy pici vízzel kikevertem és a szederhez adtam. Még fél percig forraltam és lehúztam a tűzről.

A réteslapokat a hosszában három részre vágtam. Azokat a lapokat, amit éppen nem használtam, nedves konyharuhával takartam le, nehogy kiszáradjanak. A csíkokat megkentem olajjal, és a végébe egy nagy teáskanál vaníliát és ugyanannyi szedret tettem. Háromszög alakban felhajtogattam és sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. A háromszögek tetejét is megkentem olajjal és megszórtam egy pici cukorral, hogy az sütés közben rákaramellizálódjon a tetejére.
A megsült falatokat porcukorral hintettem meg.

14 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Hmmmmmmm, nyam!

Nyáron sütöttem hasonló elgondolás alapján amerikai pitét (meggyel), el tudom képzelni, milyen isteni lehetett rétesként!

Belly írta...

Nagyon fincsi lehet!

Adél írta...

Na,ezt nagyon szeretem!!Bár ebben a formában még nem ettem,de biztosan tudom:)

Csiperke írta...

Meglesem nálad a pités cuccot. Azt is ki kell próbálnom...:))

Csiperke írta...

Hát, igen nehezen tudtam leállni vele, hogy egyáltalán maradjon a férjemnek amíg hazaér...:))

Csiperke írta...

Szívesen küldenék virtuális kóstolót, ha lehetne. Ízlene, én is biztosan tudom...:)))

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon guszta!!!!

Seffer Lilla írta...

Hmm, ez igazán guszta! Nekem is jöhetne!

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Csiperke írta...

Már küldöm is...:)

Nelli írta...

Én most csak telefonon tudom megnézni mert dolgozom, de ha hazaérek meglesem, de így is tetszik!:)

Csiperke írta...

Köszi! :))

Nelli írta...

Na nem most jöttem ám haza azóta a munkából!:)
Az első kép nagyon csábítóóóóó!Azt sugallja:Készíts el!:)

Csiperke írta...

Azért azt mindjárt gondoltam...:)))
Hát hallgass a képre...:D