Keresés ebben a blogban

2012. február 11., szombat

Sörben sült nyúlcombok









A nyúl az az állat, aminek a fogyasztása a legjobban megosztja az embereket. Sokan csak azért nem eszik meg, mert aranyos és sajnálják. Ettől függetlenül megeszik a szintén aranyos borjút, bárányt, vagy éppen a malacot, ami pedig egy intelligens, okos állat; a képességei a kutyáéval vetekednek, mégsem sajnálja senki. Elismerem, a nyúl nagyon cuki, de a húsa egészségesebb még a csirkénél is, és nem utolsósorban nagyon finom.
Nekem nincs problémám vele, ha a hentesnél már csak a húst látom. Viszont mostanában egyre többször eszembe jut, hogy kéne tartani nyulakat. A telkünk nagyon kicsi, más állat tartására nem alkalmas, de a nyulaknak igazán nem kell sok hely. Mondjuk azt már nem tudom nem szakadna-e meg a szívem, ha a saját nyulainkat kéne levágni...

Na de most anyukám a piacról hozott nekem egy egész nyulat. A csontosabb részéből leves készül majd, a lapockarészéből szintén valami sültet tervezek. Vagy esetleg egy jó ragut, majd meglátjuk. Most a combok voltak soron. Nem túlzok, ha azt állítom, ez volt életem legfinomabb nyúlsültje.

Hozzávalók:
4 darab nyúlcomb (nálam két első és két hátsócomb)
5 dkg füstölt szalonna
2 fej hagyma
6 gerezd fokhagyma
2 sárgarépa
kis darab zeller (vagy egy szál angolzeller)
0,5 l sör
só, bors
egy csipet majoranna, lestyán, kakukkfű
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál vaj

A szalonnát felkockáztam, és egy teflon lábosban zsírjára sütöttem. A zsírból kiszedtem a szalonnadarabokat és félretettem. A combokat sóztam, borsoztam és a szalonnazsírban mindkét oldalukat megpirítottam. Az edényt lehúztam a tűzről, és a combokat félretettem.

 

Felkarikáztam a hagymát, és kiraktam vele a lábos alját. Megszórtam a felszeletelt fokhagyma felével és ráhelyeztem a combokat. Mellétettem a feldarabolt répát, zellert és a maradék fokhagymát. A szalonnadarabokat is visszatettem az edénybe, majd az egészet megszórtam kevés kakukkfűvel, majorannával, lestyánnal, sóval és borssal. Felöntöttem a sörrel, lefedtem és a 160 fokra előmelegített sütőbe tettem. Kb. 2 órán keresztül sültek a combok. Akkor van kész, amikor a hús már szinte leomlik a csontról. Az elkészült húsokat kivettem az edényből és félretettem. A zöldségeket és a visszamaradt sört botmixerrel pépesítettem. Beletettem egy evőkanál sűrített paradicsomot, és az egészet a felére visszafőztem. Amikor a mártás besűrűsödött még egy evőkanál vajat adtam hozzá. A vajjal még egy percig forraltam, majd lehúztam a tűzről.
Nagyobb hasábokra vágott, vízben előfőzött, majd olajban kisütött burgonyával tálaltam. Nagyon finom lehet rizzsel vagy párolt zöldséggel is.



10 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Imádom a nyúlhúst, nálunk mindig van a mélyhűtőben nyuszihusi...:) Tényleg jó kis recept, kipróbálom. Szerintem is cuki, de a nagyon finom húsa van. Ma kaptunk egy egészet mi is, így holnap sült nyúlmájat eszünk reggelire...:)

trollanyu írta...

Tényleg nagyon egészséges, én megenném, ha hozzájutnék, egyébként meg mindegyik állat aranyos valahogyan. Itt nem igazán lehet kapni nyulat, vagy csak nem vettem észre. Viszont láttam antilophúst tegnap, na arra nem vágyom. A recepted nagyon jó, szeretem a sörben sült húsokat.

Csiperke írta...

Lilla! Na, nyúlmájat még sose ettem. Én a májakkal hadilábon állok, nem mertem még a nyúl máját sem megkóstolni...

Trollanyu! Én azt hiszem az antilopot is kipróbálnám! :)

Vicuska írta...

Pár napja mi is "nyulaztunk", nagyon szeretjük! legközelebbre el is viszem a receptedet :) Sörrel készítettem már csirkét, egy nagyon régi családi recept szerint- finom volt.

María írta...

Csak nyelek nagyokat! Nagyon finom lehetett. Már több helyen olvastam a sörrel párolást, mostmár nekem is ki kell próbálni.

Csiperke írta...

Maria! Próbáld ki, nem fogod megbánni! NAgyon finom ízt ad a sör a húsnak!

Vicuska! Emailban megkaptam a hozzászólásodat, de itt valamiért nem jelenik meg...:(
Egyébként csirkét én is csináltam már sörrel több variációban is, de a nyúlnak is "nagyon jól áll" a sör! :)

Vicuska írta...

A blogspot viccelődik?! Nálam is megjelent a beírásom, ezért bemásolom ide is :) Pár napja mi is "nyulaztunk", nagyon szeretjük! legközelebbre el is viszem a receptedet :) Sörrel készítettem már csirkét, egy nagyon régi családi recept szerint- finom volt.

Jámborné Budai Mónika írta...

Nagyon klassz a recept,már viszem is!

Adél írta...

Nagyon szeretem a nyúlhúst,régen ettem már.Guszta!!!!

Csiperke írta...

Móni! Szerintem nem fogsz csalódni! Most legszívesebben napokig csak ezt enném...:)

Aleda! Gyerekkoromban viszonylag sokat ettem, aztán nagyon sokáig nem találkoztam nyúllal. Hosszú kihagyás után tavaly vettem először, és újra kellett vele barátkozni, de mostanra nagy kedvenc lett! :)