Keresés ebben a blogban

2012. február 25., szombat

Mandulás-meggyes kalács



Hozzávalók:

450 g liszt
2,5 dl tej
25 g élesztő
60 g cukor
50 g vaj
10 g só
1 tojás
1 tojássárgája
100 g szeletelt mandula
50 g aszalt meggy
+
1 tojás a kenéshez



A lisztet átszitálom. A mandula háromnegyedét megpirítom, összetöröm. A meleg, de nem forró tejbe belekeverem a cukrot, az élesztőt és kb. 100 g lisztet. A maradék liszthez hozzáadom a sót, az olvasztott vajat, a tojást, a sárgáját és a felfutott élesztős masszát. Kb. 10 percig dagasztom, majd lefedve hagyom, hogy duplájára keljen. Ha megkelt, akkor átgyúrom, hozzáadva az összetört mandulát és az aszalt meggyet. Három részre osztom, mindegyiket hosszúkás alakúra sodrom. Összefonom, sütőpapíros tepsire helyezem, lefedem és hagyom újra a duplájára kelni. Lekenem egy evőkanál vízzel elkevert tojással, megszórom a maradék pirítatlan mandulával és előmelegített sütőben ~140-150 fokon sütöm ~40-50 percig.



7 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Nagyon szuper! Alig vártam, hogy fent legyen...:)

Winebeershoot írta...

Türelem kalácsot terem. :D

Jámborné Budai Mónika írta...

Hmmm.....jól néz ki:))

trollanyu írta...

Finom darab:) Érdekes párosítás a libamájjal, nem vagy te titokban mesterszakács?:)

Winebeershoot írta...

Köszönöm! :)

Winebeershoot írta...

Ááá, egész nyíltan nem vagyok az. :D

Csiperke írta...

Éppen csak egy mestervizsga hiányzik hozzá...:)