Keresés ebben a blogban

2012. január 9., hétfő

Bab Á la Quartier Latin (csiperkésítve)





Úgy döntöttem, ma babot főzök. A bab nemcsak olcsó étel, de rendkívül egészséges is. Azt mondják az orvosok, hogy hetente legalább egyszer enni kéne. A férj is nagyon szereti. Főleg a bablevest, de unalmas lenne mindig azt főzni, úgyhogy babos ötletért most megint Pol Martinhoz fordultam.
Most először csalódtam Pol Martin receptben. Már elkezdett puhulgatni a bab, amikor megkóstoltam, és nagyon jellegtelennek tűnt az étel. Olyan semmilyen volt. Jól lehetett érezni a fűszereket is, de mégis hiányérzete maradt az embernek utána. Gondoltam egyet, gyorsan pucoltam egy kis sárgarépát és beletettem. Ez már segített rajta, de még mindig nem volt az igazi. Nosza beleöntöttem egy kis vörösborecetet. Határozottan javult. Aztán nem bírtam ezzel a magyar véremmel és felkarikáztam egy kis darab füstölt kolbászt is. Na ez feltette az i-re a pontot és így már igazán finom étel született. Fokhagymás kacsazsírban pirított kovászos kenyeret ettünk mellé. Még én is jót falatoztam belőle, pedig nekem kicsit csípős volt.

Hozzávalók:
500 g fehér bab
5 dkg vaj
2 nagyobb fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
1 szál angol zeller
fél kiskanál feketebors
1 kiskanál cayenne bors
1 kiskanál bazsalikom
1 kiskanál taco fűszerkeverék
fél kiskanál kakukkfű
1 kiskanál pirospaprika*
3 sárgarépa*
3 evőkanál vörösborecet*
kis darab füstölt kolbász*


A babot előző este beáztattam. Ma leszűrtem, és félretettem.
Egy teflon lábasban felforrósítottam a vajat, és kicsit megfonnyasztottam rajta a felaprított hagymát.
Hozzáadtam a zúzott fokhagymát és az apróra vágott zellert. 1-2 percig még pirítottam, majd hozzáadtam a babot is. Megszórtam a fűszerekkel, sóztam és felöntöttem annyi vízzel, hogy bőven ellepje. Fedő alatt főztem közepes lángon. (Ha szükséges, öntsünk utána vizet.) Amikor a bab már majdnem megpuhult, hozzáadtam a felkockázott répát és a balzsamecetet. Amikor a bab és a répa is megpuhult, hozzáadtam a kolbászt, és még 2-3 percig főztem. Nem maradt sok leve, de annál egy picit szaftosabb, mint amilyennek a képen tűnik.

A *-gal jelölt hozzávalók nem szerepeltek az eredeti receptben.

6 megjegyzés:

Petra írta...

Finomat készítettél megint. :)

Éva írta...

Nagyon finom lehetett, ez már majdnem olyan mint egy jó sólett! Igaz az nem fehér babból van! Felkeltetted az érdeklődésemet megyek beáztatom a kis babot ami még van itthon!

Csiperke írta...

Köszönöm Petra!

Éva! Tényleg nagyon finom lett...:)

trollanyu írta...

Nagyon szuper, a babot szerintem a férfiak általában kedvelik:) Olyan ez akkor, mint a kőleves:) Én is babos ételt készülük főzni,de nem kaptam fehér szárazbabot, pedig én azt szeretem.

Chef Viki írta...

De jót nevettem :-) Hát így kell ezt kérem csinálni!

A bableves nálunk is nagyon menő ;-)

Csiperke írta...

Trollanyu! Milyen igaz! Ez a kőleveses sztori pont ide illik. Miért is nem nekem jutott eszembe? :))

Chef Viki! A kolbász szinte mindent feldob. Na jó, a süteményeket nem annyira...:))