Keresés ebben a blogban

2011. október 12., szerda

Joghurtos csirkemellcsíkok fokhagymás-joghurtos salátával





Ugyebár megfogadtam, hogy egy darabig nem megyek piacra, legalábbis a férjem nélkül nem. Na eddig tartott a fogadkozás. Anyukám ma megkérdezte, hogy nem tartok-e vele a piacra, és én pillanatnyi hezitálás után igent mondtam. Bár már teljesen ki tudok egyenesedni, tudok ülni és járni is, az éles, késszúrás-szerű fájdalom még tartja magát a derekamban. Gondoltam nem lesz gond, mert anyu kocsival jön, és így azért csak nem lesz olyan nehéz a dolog. Persze azt nem gondoltam végig, hogy a piacon szambázva is cipelni kell a cuccokat. Természetesen ugyanúgy mint két hete most sem tudtam nemet mondani számtalan finomságra, és lényegesen több zöldséggel és gyümölccsel tértem haza, mint ami a bevásárlólistámon szerepelt. Lényeg, hogy mire hazaértem a fájdalom jelentősen felerősödött a derekamban, de azért még főztem egy gyors ebédet. Remélem holnap is fel tudok még kelni...

A főiskolán ahova jártam, a büfében  mindig volt gyros tál. Nem túlzok, ha azt mondom, ez volt a legnépszerűbb étel a diákok körében. Én négy éven keresztül szinte minden nap ezt ettem ebédre, és nem tudtam megunni, mert nagyon jól készítették. Különösen szerettem a salátát, amit adtak hozzá. Autentikusnak semmiképpen nem nevezhetném, mert egyrészt nem forgónyárson készült a hús, másrészt az eredeti gyrosban nincs sem répa, sem lila káposzta (ezért ezt az ételt a bejegyzés címében nem is neveztem gyrosnak), de ennek ellenére rajongtam érte. A gyros tál mellé választhattunk sült krumpli, vagy pitát. Mivel a pita mindig az a bolti íztelen vacak volt, természetesen mindenki sült krumplit kért hozzá. Most egy kis nosztalgiából (no meg azért mert megkívántam) elkészítettem az igazi, eredeti főiskolai gyros tálat.

Hozzávalók: (2-3 személyre)
1 csirkemell
2 dl joghurt (nálam házi)
fél evőkanál gyros fűszersó (ízfokozómentes Lucullus)
olaj a sütéshez

saláta:
fél kígyóuborka
1 sárgarépa
egy kisebb lilakáposzta fele
1 paradicsom
1 lilahagyma
3 dl joghurt
1 gerezd fokhagyma


sült krumpli

A csirkemellet csíkokra vágtam, és beleforgattam a gyros fűszerrel kikevert joghurtba. Nem árt neki, ha egy egész éjszaka áll ebben a pácban, de nekem most nem volt ennyi időm, úgyhogy csak 1 órát pácolódott.
Kevés olajat hevítettem, és néhány perc alatt megsütöttem a csíkokat.

A salátához a lila káposztát lereszeltem, enyhén besóztam, és kevés ideig állni hagytam, amíg egy picit összeesett.
A répát, uborkát lereszeltem, a paradicsomot, hagymát felszeleteltem. A joghurtba belenyomtam egy gerezd fokhagymát, és enyhén megsóztam.

A krumplit nagyon kevés olajon átforgattam, és fedő alatt sütöttem tovább, hogy ne csak süljön, hanem közben párolódjon is. Így a sült krumplihoz nem kell bő olaj, mégis kívül ropogós, belül pedig puha lesz. Időnként át kell keverni, hogy egyenletesen süljön.
(Egyszerre viszont csak annyit szabad az olajba tenni, amennyi kényelmesen elfér. Ha túl sok krumplit teszünk bele, akkor nem sül, csak párolódik, és amikor át akarjuk forgatni, összetörik.)

11 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finomat készítettél, guszta! Csak nem tudtál nyugton maradni? Miért nem viszel magaddal ilyenkor legalább egy olyan szatyrot amit nem cipelni kell, tudod az aminek kerekei vannak! Ha már ilyen nyughatatlan vagy!:-))

Csiperke írta...

Éva te zseni vagy! Azért nem vittem kerekes szatyrot, mert nincsen, és azért nincsen, mert még sose jutott eszembe, hogy vegyek. De tényleg ez a megoldás! Hogy ez miért nem nekem jutott eszembe?? Köszi az ötletet!!

Kreatív konyha írta...

Tetszik ez a csirkeétel!!! Nálunk is kedvelt a gyros.....

trollanyu írta...

Nagyon guszta és finom lehet nagyon:) Akár autentikus,akár nem. Mi házi pitával szeretjük:)

Titi írta...

Szép színes :) Jobbulást a derekadnak!!!

Petra írta...

Nagyon tetszik. :)

Csiperke írta...

Titi! Köszönöm!
Trollanyu! A házi pitát én is nagyon szeretem, és sokat is csinálok, de most nem lett volna türelmem megvárni, amíg megkel a tészta. Amúgy pitával autentikus...:))

Éva írta...

Látod milyen jó az öreg a háznál?:-))

Csiperke írta...

Éva, te nem vagy öreg, csak bölcs!! :))

Lirent írta...

Köszi a receptet, kipróbáltam, nagyon finom.

Csiperke írta...

Lirent! Örülök, hogy ízlett! :))