Keresés ebben a blogban

2011. július 21., csütörtök

Szalonnás túróval töltött cukkinitekercs szamorodni sabayonnal




Remekül variálható meleg vagy akár hideg előétel. Adhatjuk egy finom bazsalikomos paradicsommártással, esetleg vendégváróként előre elkészítve, majd olivaolajjal meglocsolva friss, ropogós kenyérrel, de köretként egy szelet halhoz, szárnyashoz is el tudom képzelni, nem kevésbé egy jó borzaska mellé, fokhagymás tejföllel. Na de ezt most itt abba is hagyom. Mindezek mellett gyorsan elkészíthető. Én most melegen tálaltam, mellé pedig kedvenc boromból készítettem sabayont.


Hozzávalók:

1 db cukkini (~ 250 g)
100 g bacon
250 g túró
1 csg petrezselyem
3 db tojássárgája
só, bors
olivaolaj
1 dl tokaji száraz szamorodni
pár szem feketebors
csipet zsálya


A cukkiniből uborkagyaluval 12 szeletet vágok. Hosszában egyik szélüket egyenesen levágom, összetekerve ez lesz az aljuk és így nem fognak billegni. A levágott részeket és a maradék cukkinit, valamint a szeletelt bacont apró kockákra vágom. A cukkini szeleteket 1 percig gőzölöm. Ha nincs pl. bambuszrácsunk, akkor egyszerűen csak forraljunk egy edénybe kevés vizet, tegyünk rá egy sima szűrőt és ebbe tegyük a zöldséget, majd fedjük le. Persze a szűrő ne lógjon bele a vízbe. A meggőzölt cukkiniket feltekerem és egy olivaolajjal megkent tepsire teszem. A feltekeréshez egy vékonyabb sodrófát használok, így egyforma átmérőjűek lesznek. A bacont kevés olajon vagy vajon megsütöm, majd hozzáadom a cukkini kockákat, sózom, borsozom és kb. fél percig sütöm együtt őket. A végén beleteszem a felaprított petrezselyemzöldet. Ezt keverem a túróhoz és adok hozzá egy tojássárgáját. A tölteléket habzsákba teszem és így nyomom a cukkinitekercsek közepébe, egyszerűbb, mint belekanalazgatni. Előmelegített ~180 fokos sütőben 20 percig sütöm, de 15 perc után azért nem árt ránézni.

A sabayonhoz a bort a zsályával és a szemes borssal a felére beforralom, leszűröm, hűlni hagyom. Két tojássárgája hozzáadásával vízgőz fölött habverővel folyamatosan verve besűrítem, a térfogata minimum megduplázódik. Vigyázat, ez a mennyiség nagyon hamar elkészül, ne melegítsük túl, mert szamorodni rántotta lesz belőle. A végén pici sót adok hozzá.

9 megjegyzés:

Okki írta...

Nagyon guszta! :)

Adél írta...

Ezzel az étellel és a tálalásával mehetnél versenyre.Gratulálok,gyönyörű!!!
Remélem,jobban vagy.

Névtelen írta...

Nagyon szép a kép! Szívesen megkóstolnám!
Réka

Éva írta...

Nagyon jól néz ki guszta, de igen aprolékos az elkészítése.Ezért úgy döntöttem hogy a tiédet szeretném megkóstolni jó?:-))

Névtelen írta...

Köszönöm szépen nektek! Éva, igazán nem olyan bonyolult, ahogyan hangzik és sütéssel együtt kb. 40 perc alatt kész. Mellesleg az enyém rövid időn belül elfogyott. :) W.

Csiperke írta...

Köszönöm Aleda! Még fekszem, de már 5-10 percre állva tudok maradni. Szóval alakul...
Az elismerés nem engem illet, hanem az öcsémet, ő készítette ezt az ételt, és ő írta a bejegyzést is. Winebeershoot néven publikál, de a képen is szerepel a neve. De ha ilyen szép ételt látsz a blogomon, akkor tudjad, hogy azt ő csinálta.:) Én nem tudok ilyen gyönyörűen tálalni...

Mrita írta...

Nézz be hozzám, érdekelne a véleményed!

Adél írta...

Örülök,hogy jobban vagy,Csiperke.
Winebeershoot : nagy nagy gratula,most már neked:)Tényleg gyönyörűen tálalsz.

Winebeershoot írta...

Kedves Aleda! Elnézést a megkésett válaszért, de az utóbbi időben nem voltam netközelben. Mindenesetre köszönöm a dicséretet, igyekszik az ember. : ) Van amikor összejön, van amikor kevésbé, ez most talán a jobban sikerültek közé tartozik.