Keresés ebben a blogban

2011. július 26., kedd

Almás pite


Nem kevés almás pite recepttel lehet találkozni a neten, szakácskönyvekben és családi berkekben egyaránt. Hisz mindenkinek megvan a sajátja. De én ezt egyáltalán nem bánom. Általában az engem érdeklő ételeknél szeretek minél több receptet ha nem is kipróbálni, de megnézni, elolvasni és így megtalálni vagy több receptből összegyúrni "Az igazit". És azt hiszem meg is találtam a számomra megfelelő almás pite receptet. A lényeg pedig főleg a tésztán van. Régóta kerestem azt az igazán omlós tészát, végül egy tankönyv receptje lett a befutó. (Hogy miért nem ezzel kezdtem? :-) ) Bár ezzel a tésztával a legnehezebb dolgozni az összes eddigi kipróbált közül, de a végeredmény mellé tényleg ki lehet tenni a "Vigyázat! Omlásveszély!" táblát. Mivel nincs pitesütő formám, egy sima, 24 cm-es tortasütő formában készítettem el.

Hozzávalók:

A tésztához:
300 g liszt
200 g vaj
100 g porcukor (ebből egy része lehet vaníliás is)
1 tojássárgája
1 db citrom héja
csipetnyi só

A töltelékhez:
1 kg alma
35 g barnacukor
35 g házi vaníliás cukor
1 db citrom leve
2 ek keményítő
szegfűszeg
fahéj

1 tojásfehérje a lekenéshez



A tészta alapanyagait összegyúrom. Ha esetleg nem állna össze, egy-két kanál hideg vizet adok hozzá. Hűtőben pihentetem minimum egy órát, de az se baj, ha egy éjszaka ott áll. Az almát meghámozom, cikkekre vagy kockákra vágom, megöntözöm a citromlével, hozzákeverem a cukrot, keményítőt és fűszereket, majd állni hagyom egy órát. A tésztát egy kisebb (~250 g) és egy nagyobb (~ 350g) részre vágom. A nagyobb részt csak nagyjából kinyújtom, beleteszem a formába és ott egy kis mini nyújtó-hengerrel nyújtom tovább a szélek felé (mi mázlista vagyok, hogy nekem van :-), ennek hiányában használhatjuk ujjainkat is), majd már a kezemmel kialakítok egy kb. kétujjnyi magas és fél centi vastag peremet. Ha a tészta közben nagyon felmelegedett volna, akkor kicsit pihentetem a hűtőben a formával együtt, majd beleteszem a tölteléket. A kisebb lapot két sütőpapír között nyújtom ki. Erre szintén igaz, ha nagyon felmelegedett, akkor be vele a hűtőbe pár percre. Óvatosan leszedem az egyik réteg papírt, majd ráteszem az almára. Lehúzom a másik papírt is. A széleken a tésztát összenyomkodom, a felesleget levágom. Megszúrkálom, lekenem a tojásfehérjével. Előmelegített sütöben ~180 fokon sütöm 20 percig, majd ~150 fokon 30 percig. Ha kibírom, akkor kicsit hagyom hűlni felszeletelés előtt. Néha vaníliafagyival, de legtöbbször csak úgy magában eszem. Ha esetleg maradna másnapra (na jó, azért szokott), akkor hidegen is nagyon finom.

4 megjegyzés:

Adél írta...

Hjajj,almás pite !Imádom!!! Nem omlana egy szelet a számba?Szinte érzem az ízét,illatát.Nagyon guszta.

Éva írta...

Nagyon guszta ! Szeretem a pitét bármilyen gyümölcs vagy túró van benne! Nem válogatok így ez is jó lesz!:-))

Winebeershoot írta...

Köszönöm szépen! :)

Vicuska írta...

De jó kis pite-torta!!!