Keresés ebben a blogban

2011. április 1., péntek

Körtés - aszalt szilvás almafánk vanília öntettel







Amikor gyümölcsöt veszünk, az első napokban lelkesen fogyasztjuk, aztán, az utolsó két-három darab valahogy elfelejtődik, és az enyészet útjára lép. Igazából mindegy milyen gyümölcsről van szó, mindegyikre ugyanaz a sors vár. Mielőtt a végleges romlás bekövetkezne, gyorsan csinálni kell az ilyen gyümölcsökből valamit. Most éppen két darab almám, és négy icike-picike körtém várta a megmentést. Mivel nemrég az egyik ismerősömnek almafánk receptet ígértem, ezért úgy döntöttem, hogy a gyümölcsökből fánkot készítek. Életem legfinomabb almafánkja kerekedett ki belőle, aminek különösen jó ízt adott az aszalt szilva.

Hozzávalók:
2 db (40 dkg) alma
4 db (20 dkg) körte (vagy összesen 60 dkg alma)
10 dkg aszalt szilva
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál citromlé
25 dkg liszt (nálam a fele finomliszt, másik fele tönkölyliszt volt)
60 gr cukor (aki édesebben szereti, tehet még bele cukrot, de nekünk ennyi is elég volt, mivel az aszalt szilva is elég édes)
1 kávéskanál fahéj
10 gr sütőpor
olaj a sütéshez

1 csomag Gála vaníliás pudingpor
0,5 liter tej
1 dl tejszín

A gyümölcsöket lereszeltem, és kicsit kinyomkodtam a levét. Belereszeltem a citrom héját, belefacsartam egy evőkanálnyi citromlevet, hozzátettem a cukrot és a fahéjat. Az aszalt szilvát aprítógépbe tettem, és szinte teljesen pépesítettem, majd ezt is a gyümölcshöz kevertem. Belekevertem a tojást és a sütőporral vegyített lisztet. Olajat melegítettem, és teáskanállal kis halmokat tettem bele a fánkmasszából.
(Az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a külseje megég, belül pedig nyers marad.)
Most nem volt kedvem vaníliasodót főzni, ezért a pudingport kikevertem a tejjel és a tejszínnel, és ezzel öntöztem meg a fánkokat.

Rengeteg fánk lett ebből a gyümölcsmennyiségből, legalábbis kettőnknek túl sok. A fánk másnapra kicsit megkeményedett, kiszáradt, nem volt már anyira élvezhető. Ezért a fánkokat kettévágtam, egy mélyebb tálba fektettem, és leöntöttem a maradék pudinggal, és fél napra a hűtőbe tettem. A fánk jól magába szívta a pudingot, és ha lehet ezt mondani, még finomabb lett, mint frissen volt.







2 megjegyzés:

Unknown írta...

Hát ismét sikerült elérned Era, hogy a nyál is összefutott a számban. Köszönöm a receptet!

Csiperke írta...

Igazán örülök neki! És szívesen...:)