Keresés ebben a blogban

2011. április 7., csütörtök

Húsleves kacsafarhátból







A férjem nagyon szereti a csontos húsokat a levesben, ezért a húslevest szinte mindig valami csontos húsból főzöm, most éppen kacsafarhátból.
Talán két éve, hogy elkezdtem kerülni az ízfokozót tartalmazó élelmiszereket. Azelőtt nagy mennyiségű húsleveskockát használtam a leveseimhez, ezt ma már nem teszem. (A vegeta szintén tele van ízfokozóval!)
Amióta húsleveskocka nélkül főzöm a levest, azóta viszont fokhagymát, lestyánt és köményt minden esetben teszek a húsleveshez.

Hozzávalók:
3 db kacsafarhát (kb 1,3 kg)
1 db hagyma
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
4 db nagyobb sárgarépa
2 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
1 db paradicsom
fél paprika
1 csokor petrezselyem
~ 1 kávéskanál őrölt feketebors (vagy egész bors)
~ 2 teáskanál majoranna
~ 1 kávéskanál lestyán
~ fél kávéskanál őrölt kömény

A farhátat alaposan megmostam, és kiszedtem belőle a belsőségeket, mert azt nem szeretjük. (Kiadós levest kapott belőle a kutya is.:) A húst hideg vízbe tettem fel főni. Mikor felforrt, visszavettem a hőmérsékletet annyira, hogy a leves ne forrjon tovább, éppen csak gyöngyözzön egy kicsit. (Ha forrás után a lé zavaros lesz, akkor a húst kiszedem, lemosom, a lét pedig átszűröm, vagy merőkanállal lemerem a tetejét. Most erre nem volt szükség.)
Beletettem a zöldségeket és a fűszerek felét. (A fokhagymagerezdet egészben tegyük hozzá, a petrezselymet pedig kötözzük össze, hogy főzés végén egyszerűen kiemelhessük.) A húsleves akkor a legfinomabb, ha legalább 4-5 órán keresztül fő, így érnek össze jól az ízek. A fűszerek másik felét mindig a főzés végefelé szoktam beletenni. Miután megfőtt a leves, a tetején összegyült zsírt leszedtem. Csigatésztát főztem hozzá a levesből kimert lében.

6 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta!

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Unknown írta...

Tényleg jó ízfokozó nélkül főzni, és elég nehéz is kizárni. Sokszor én bajban vagyok, hogy milyen fűszert használhatok az adott ételbe. Emlékszem, hogy apukám a húslevesbe szerecsendiót tett, és ezzel olyan pikáns ízt varázsolt, ami még mindig érzem a számban. A múltkor én gyömbért tettem a csirke húslevesbe. Finom lett. Lestyánt még nem használtam, de ideje elkezdenem. Kipróbálom, köszi!

Csiperke írta...

Lestyánt pont azért kezdtem el használni a fokhagymával együtt, mert a húsleveskockában is van. Köményt viszont a nagynéném tesz a húslevesbe, és attól is nagyon finom lesz. A szerecsendiót ki fogom próbálni, a gyömbérhez nagyobb bátorság kell. Bár most ennél a levesnél éppen a fahéj gondolatával játszottam el, de ekkora mennyiségnél nem mertem kisérletezni...:)

Kreatív konyha írta...

Kacsafarhátat még soha nem használtam, jó az ötlet! Vegetát én sem használok (kb. 10 éve már nem), azért leveskockát néha bevetek. Húslevesbe mondjuk soha, de néha zöldségkrémleveseknél alkalmazom. A lestyánt is kipróbálom!

Csiperke írta...

Nagyon jó ízt ad a levesnek. Én sem régóta használom a kacsafarhátat, de sajnálom, hogy nem előbb szoktunk rá. Olcsó, és finom.