A férjem nagyon szereti a csontos húsokat a levesben, ezért a húslevest szinte mindig valami csontos húsból főzöm, most éppen kacsafarhátból.
Talán két éve, hogy elkezdtem kerülni az ízfokozót tartalmazó élelmiszereket. Azelőtt nagy mennyiségű húsleveskockát használtam a leveseimhez, ezt ma már nem teszem. (A vegeta szintén tele van ízfokozóval!)
Amióta húsleveskocka nélkül főzöm a levest, azóta viszont fokhagymát, lestyánt és köményt minden esetben teszek a húsleveshez.
Hozzávalók:
3 db kacsafarhát (kb 1,3 kg)
1 db hagyma
1 kisebb zeller
1 kisebb karalábé
4 db nagyobb sárgarépa
2 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db krumpli
1 db paradicsom
fél paprika
1 csokor petrezselyem
~ 1 kávéskanál őrölt feketebors (vagy egész bors)
~ 2 teáskanál majoranna
~ 1 kávéskanál lestyán
~ fél kávéskanál őrölt kömény
A farhátat alaposan megmostam, és kiszedtem belőle a belsőségeket, mert azt nem szeretjük. (Kiadós levest kapott belőle a kutya is.:) A húst hideg vízbe tettem fel főni. Mikor felforrt, visszavettem a hőmérsékletet annyira, hogy a leves ne forrjon tovább, éppen csak gyöngyözzön egy kicsit. (Ha forrás után a lé zavaros lesz, akkor a húst kiszedem, lemosom, a lét pedig átszűröm, vagy merőkanállal lemerem a tetejét. Most erre nem volt szükség.)
Beletettem a zöldségeket és a fűszerek felét. (A fokhagymagerezdet egészben tegyük hozzá, a petrezselymet pedig kötözzük össze, hogy főzés végén egyszerűen kiemelhessük.) A húsleves akkor a legfinomabb, ha legalább 4-5 órán keresztül fő, így érnek össze jól az ízek. A fűszerek másik felét mindig a főzés végefelé szoktam beletenni. Miután megfőtt a leves, a tetején összegyült zsírt leszedtem. Csigatésztát főztem hozzá a levesből kimert lében.
6 megjegyzés:
Nagyon guszta!
Köszönöm! :)
Tényleg jó ízfokozó nélkül főzni, és elég nehéz is kizárni. Sokszor én bajban vagyok, hogy milyen fűszert használhatok az adott ételbe. Emlékszem, hogy apukám a húslevesbe szerecsendiót tett, és ezzel olyan pikáns ízt varázsolt, ami még mindig érzem a számban. A múltkor én gyömbért tettem a csirke húslevesbe. Finom lett. Lestyánt még nem használtam, de ideje elkezdenem. Kipróbálom, köszi!
Lestyánt pont azért kezdtem el használni a fokhagymával együtt, mert a húsleveskockában is van. Köményt viszont a nagynéném tesz a húslevesbe, és attól is nagyon finom lesz. A szerecsendiót ki fogom próbálni, a gyömbérhez nagyobb bátorság kell. Bár most ennél a levesnél éppen a fahéj gondolatával játszottam el, de ekkora mennyiségnél nem mertem kisérletezni...:)
Kacsafarhátat még soha nem használtam, jó az ötlet! Vegetát én sem használok (kb. 10 éve már nem), azért leveskockát néha bevetek. Húslevesbe mondjuk soha, de néha zöldségkrémleveseknél alkalmazom. A lestyánt is kipróbálom!
Nagyon jó ízt ad a levesnek. Én sem régóta használom a kacsafarhátat, de sajnálom, hogy nem előbb szoktunk rá. Olcsó, és finom.
Megjegyzés küldése