Keresés ebben a blogban

2011. április 15., péntek

Csokoládés fánk






Mára levest főztem, márpedig ha leves van, felesleges második fogást csinálni, mert a férjem  tuti nem eszik belőle. Ugyanis már a levessel jóllakik. Annyira leveses, hogy nem is aprózza el a dolgot, a levest egyenesen egy hatalmas salátástálból eszi, amit direkt erre a célra szereztünk be.
Ilyenkor maximum palacsintát csinálok, vagy valami könnyedebb nasit, mert az még azért lecsúszik őuraságának a leves után is. A mai desszertet ugyan könnyednek nem nevezhetjük, mégis lecsusszant belőle néhány darab.
(A szakácsnő legnagyobb örömére.:)
A fánk tésztája rendkívül puha, könnyű, nem szív magába sok olajat. Aki édesebben szereti, az tehet bele picivel több cukrot, akkor már egészen Dunkin'Donuts-os lesz az életérzés.

Hozzávalók:
90 ml felforrósított, majd kicsit lehűtött tej
70 gr gyümölcscukor (vagy kristálycukor)
1,5 dkg friss élesztő
30 ml langyos víz
30 dkg liszt
4 dkg olvasztott vaj
1 tojás
1 nagy csipet só

Tetejére:
15 dkg Milka tejcsokoládé
2 evőkanál olaj

Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttattam a vízben. Hozzáöntöttem a tejhez, beletettem a cukrot, a sót, a liszt felét, és simára kevertem. A tojást kicsit felvertem, és a vajjal együtt a masszához öntöttem. Hozzákevertem a liszt másik felét is, és a robotgép dagasztókarjával pár percig dagasztottam, amíg a tészta teljesen sima lett. (Igen, lehet ujjongani, újra van robotgépem! :)
A tésztát  megkentem egy kevés olajjal, és letakarva meleg helyre tettem, amíg a duplájára kelt.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam, és kb egy cm vastagságúra nyújtottam. Mivel nincs fánkszaggatóm, egy pohár és egy kupak segítségével kiszaggattam a fánkokat, és kb 40 perc alatt újrakelesztettem.
A fánkokat nem túl forró olajban aranybarnára sütöttem. Itt is érvényes az a szabály, hogy egyszerre ne tegyünk túl sok fánkot az olajba, mert lehűti az olajat. Túl forró se legyen az olaj, mert akkor a külseje megég, a fánk pedig belül nyers marad. Az optimális hőmérséklet 175-185 fok között van, akinek van olajhőmérője, az méregethet, nekem sajnos az sincs, úgyhogy az ösztöneimre hagyatkoztam...:)
A megsült fánkokat papírtörlőre szedtem, és leitattam a felesleges olajat.
A csokit az olajjal együtt gőz felett megolvasztottam, és a fánkokat egyesével belemártottam.


10 megjegyzés:

Belly írta...

Nem csodálkozom,hogy ez még lecsúszott a leves után :-9.
Nagyon guszta!

babette írta...

Ez aztán az extra kényeztetés!Milka és fánk....nagyon guszta!

Csiperke írta...

Köszi lányok! :)

Adél írta...

Nekem is lecsúszott volna:)Nagyon guszta!

Timesz írta...

ajj...ajjaj...ez már mindennek a teteje...kegyetlen jól néz ki...és biztos finom is, de ezt pár évig nem fogom megtudni, mert ilyesmire nincs időm. Tessék beindítani a házhozszállítást! :)

Csiperke írta...

Timesz, hidd el, nem olyan sok idő. A tésztát összeállítani nem több, mint 10 perc. A kelesztési idő alatt ugye nem kell vele foglalkozni. A nyújtás-kiszaggatás-sütés-csokival bevonás ekkora mennyiségnél max. fél óra alatt megvan...

Névtelen írta...

Háááát, nem tudom, biztos jók az arányok, most kevertem be, iszonyú híg volt, még tettem hozzá egy csomó lisztet..... most várom, hogy megkeljen.

Csiperke írta...

Nem mértél el valamit? Az eredeti receptet egy amerikai újságból vettem, és nálam tökéletesen működött.
Csak a viszonyítás miatt: a hamburgerzsöméhez kétszer ennyi folyadékot használok (250 ml) 45 dkg liszthez. Ennyi folyadékhoz a fánk esetében 60 dkg liszt kéne, viszont a zsömléhez ugye csak 45 dkg-ot teszek, de még így sem lesz híg! Lágy, de jól gyúrható tészta. A fánk tészta ezekkel az arányokkal a hamburgerzsömle tésztájánál is jóval keményebb. Szóval csak arra tudok gondolni, hogy valamit rosszul mértél ki. Nem lehet, hogy 30 ml víz helyett 3 dl-t tettél hozzá?? Remélem azért a végeredmény jó lesz!

Névtelen írta...

Óóóóóó, egek! :-D De, igazad van! :-D

Csiperke írta...

Akkor nem csekély mennyiségű lisztet kellett még hozzátenned. Remélem azért így se lesz rossz. De ha nem sikerül, még egy próbát megér ez a finom fánk...:)