Ezt az ételt tanultam meg először az öcsémtől, amikor elkezdett szakácsként dolgozni. Annyira megszerettük, hogy azóta is ez az egyik leggyakrabban előforduló leves nálunk. Az öcsémtől gyakran hallom ezeket a szavakat: "már megint tárkonyos ragulevest csináltál???...", vagy: "persze mi mást is főzhetnél..." A tárkonyos ragu az egyetlen olyan leves, amit több egymást követő napon is képes vagyok megenni.
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
30 dkg gomba (csiperke és laskagomba volt vegyesen)
2 fej hagyma
2 db fehérrépa
3-4 db sárgarépa
40 dkg zöldborsó (mirelit)
2 púpozott evőkanál liszt
1 evőkanál tárkony
2 dl tejszín
citrom
só
bors
olaj
A húst megmostam, és a zöldségekkel együtt apró kockára vágtam.
Kevés olajon a hagymát üvegesre pirítottam, rádobtam a gombát, és kicsit megfonnyasztottam. Beletettem a húst, és fehéredésig pirítottam. Hozzátettem a fehér- és sárgarépát, és azt is átforgattam egy kicsit. Sóztam, borsoztam, fél evőkanál tárkonnyal ízesítettem és megszórtam a liszttel. Kb. másfél liter vízzel lassan felöntöttem, közben folyamatosan kevergettem, nehogy a liszt csomós maradjon. Amikor megpuhult a hús hozzáadtam a borsót a másik fél evőkanál tárkonnyal, és tovább főztem amíg a borsó is megpuhult. Ekkor folyamatos keverés mellett vékony sugárban hozzáöntöttem a tejszínt, és egy perc alatt összeforraltam.
Mivel a férjem nem szereti túl sok citrommal a levest, ezért én végül csak negyed citromnak a levét tettem bele, de ha valaki savanykásabban szereti, nyugodtan tehet bele többet is. De a citromlé akár ki is maradhat teljesen a levesből, és tálalásnál mindenki ízlés szerint ízesítheti vele a saját adagját.
1 megjegyzés:
Kedves Csiperke!
A sok szuper receptedért cserébe nézz be hozzám, vár egy kis meglepi :)
Megjegyzés küldése