Keresés ebben a blogban

2011. március 23., szerda

Rakott krumpli nagyon másképp








 Az ötlet egy főzős műsorból származik, bár ott teljesen más étel készült, más összetevőkből, de maga az elképzelés megtetszett, hogy krumplipüréből készüljön a nem hagyományos rakott krumplim. Körülnéztem, mi van itthon, és ezt az ételt sikerült összeraknom. Diétásnak igazán nem nevezhető, viszont nagyon finom lett.

Hozzávalók:
1 csirkemell
gyros fűszersó (vagy tetszés szerint bármilyen fűszer)
liszt
2 evőkanál kacsazsír
5-6 szem nagyobb krumpli
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál snidling (nekem csak száritott volt, de még jobb, ha friss)
vékonyra szeletelt parasztkolbász (én kb 5 dkg-ot tettem bele)
egy darabka póréhagyma
1-2 főtt tojás
kb 5 dkg mozarella

bors

A csirkemellet megmostam, vékony szeletekre vágtam, fűszereztem, és lisztbe forgattam. Két evőkanál kacsazsírt hevítettem, és a szeleteket jól átsütöttem, majd kisebb darabokra vágtam.
A krumplit hajában megfőztem, megpucoltam, összetörtem, sóztam, borsoztam, és belekevertem a leszűrt kacsazsírt, amiben a hús sült.
A tejfölt kikevertem a tejszínnel, sóztam, belekevertem a fokhagymát és a snidlinget.
Egy kisebb jénait kikentem egy teáskanálnyi kacsazsírral, és belenyomkodtam a krumpli egyharmadát.
Rátettem egy sor kolbászt, a hagymát a hús felét, megöntöztem a tejföl felével, és befedtem a krumpli második harmadával. A következő réteg kolbászból, tojásból, és a csirke másik feléből állt, amit meglocsoltam a tejföl másik felével. Ezt befedtem a harmadik réteg krumplival, és rávagdostam a mozarellát. (Tehetünk mindkét rétegre hagymát is és tojást is, de igazából így is elég gazdag volt az íze.)
 180-200 fokon egy órán keresztül sütöttem fedő alatt, az utolsó 10 percben fedő nélkül.
Tálalásnál pirított szezámmaggal szórtam meg.



 
                                                                           





5 megjegyzés:

Ágnes írta...

Nagyon jól hangzik! Most vacsiztam, de újra éhes lettem. Salátát milyet ajánlanál hozzá?

Csiperke írta...

Mi csalamádéval ettük, bár az kicsit elnyomta az étel ízét. Legközelebb csak sima fejes salátát fogok csinálni hozzá fokhagymás-ecetes lében. Szerintem az a tökéletes választás! :)

Ágnes írta...

Akkor ez azt jelenti, hogy ehhez az ételhez nem illik a túl karakteres ízű savanyúság, hanem a lágyabb. Ezt jó tudni. Köszönöm! :o)

Mónika írta...

Csatlakozom Ágneshez, ez nekem is nagyon tetszik. Bár kacsazsírt még soha nem használtam főzéshez. Végigolvasva én lehet paradicsomsalátát ennék hozzá. Köszi a receptet.

Csiperke írta...

A paradicsomsaláta is jó választás! Csak a most kapható paradicsomoknak még nincs íze...:(
A kacsazsír nagyon-nagyon finom. Annál már csak a füstölt szalonna kisült zsírja finomabb. Mivel ugye nem kifejezetten egészséges, így viszonylag ritkán használom. (Bár időnként el akarják hitetni, hogy egészséges, de ez sajna nem igaz)