Nagyon szeretem a mákot a csokival, a csokit a citrommal, és így együtt ezt a hármat meg különösen.
A mák nagyon egészséges, a citrom nemkülönben. Így mondhatjuk azt, hogy ez egy egészséges édesség. Hogy valóban az legyen, cukor helyett ismét xylitolt használtam, és a sütemény tésztájába tönkölyliszt került.
A csoki meg mintha ott sem lenne. Ha nem gondolok rá, akkor talán nincs is...:)
Hozzávalók a tésztához:
15 dkg mák
1,5 dl tejszín
3 evőkanál konyak (elhagyható, ebben az esetben tejszínnel pótoljuk a mennyiséget)
2 púpozott evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt (vagy finomliszt)
80 gr xylitol (vagy cukor)
20 gr olvasztott vaj
80 gr apróra vágott tejcsokoládé (ebben az esetben Milka)
(Tehetünk bele egy tojást is. Első alkalommal én kifelejtettem belőle, és mivel tökéletes lett tojás nélkül is, azóta így készítem. A konyak helyett használhatunk jó minőségű rumot, azzal is nagyon finom.)
Citromkrém (lemon curd)
2 tojás
12 dkg xylitol (vagy cukor)
2 citrom reszelt héja
1,5 citrom leve
5 dkg vaj
A tészta hozzávalóit összekevertem, és egy kivajazott, kilisztezett 22 cm-es tortaformába öntöttem. 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem.
A tojást kikevertem a xylitollal, belekevertem a citromhéjat. Gőz felett elkezdtem melegíteni, beledobtam a vajat, majd miután elolvadt, hozzáöntöttem a citromlét is. Habverővel folyamatosan kevertem, amíg besűrűsödött. Akkor jó, amikor már nem marad rajta a habverőn.
A krémet a mákos alapra öntöttem, és kihűtöttem. Egy-két órára hűtőbe tettem, addig teljesen megdermedt rajta a citromos krém.
19 megjegyzés:
Ez a gyengém, a mák! :) De ezzel a citromkrémmel, ez már függőség lenne, ha kipróbálnám. Mostanában annyi szülinap lesz nálunk, valakinek elkészítem, csak olyan feltűnő lesz, hogy a mákot én szeretem... Anyunak lesz, ő elnézi az ilyen vétségeim, vagy csak úgy, vasárnapi tortának valamikor :)
:))) Én is nagyon szeretem a mákot, de az igazi gyengém a csoki, azért kell valahogy mindenbe belecsempésznem...:)
Azért arra figyelj, hogy ez nem egy magas torta, inkább pite méret, szóval ha olyan tortás magasságúra szeretnéd készíteni, akkor érdemes dupla mennyiséget csinálni. Viszont akkor a lemon curd már túl tömény lenne, ebben az esetben marscaponéval lágyítanám.
Lehet, hogy a címben a tortát inkább pitére kéne módosítanom?
Nekem is nagyon bejön ez a hármas, csoki-mák-citrom íz kombináció. Jó ötlet és jól néz ki. A baj csak az, hogy itt nincs mák. :o(
Ha hazajöttök látogatóba, fel kell tankolni néhány kiló mákot.:) (Már ha bevihetitek az országba)
Ági, merre laktok, hogy nincs mák?
Csiperke, anyunál betiltotta a doki a lisztet, meg a tejtermékeket :( Szerinted kukoricaliszttel meg lehet csinálni? A tejszínt mire cseréljem? Van ötleted?
Titi!
A tejszínt szójatejjel próbálnám helyettesíteni. Mivel liszt elég kevés kell bele, ezért szerintem nyugodtan kiválthatod kukoricaliszttel is, de ha anyukád esetleg ehet zablisztet, akkor inkább azzal csinálnám.
Erika
lehet, hogy belefér, de piros paprika és vegeta is már a listán szerepel, amik szintén félő, hogy elhozhatjuk-e.
Titi
Manilában, a Fülöp-szigeteken. Itt sok alapanyag hiányzik. Liszt is csak 2 félét találtam eddig.
Ó, Ági! Hát alig jutok szóhoz :) Még talán a mákról is le tudnék mondani ideig-óráig, ha ott élhetnék :)
Azért nem panaszkodom, mert júniusban utazok két hónapra önkéntes munkára Dél-Indiába, kicsit közelebb leszek hozzád :)
Ma megsütöttem a tortát, gluténmentesen :) Kukoricalisztet tettem bele a rendes liszt helyett és saját házi készítésű kókusztejjel pótoltam a tejszínt. Anyukámnak nagyon ízlett, seperc alatt eltüntette a család az egészet. Viszont volna egy kérdésem: a 20 gr vaj, az nem elírás véletlenül? Én 20 dekát tettem bele. Köszönöm az ötletet! :)
Örülök, hogy sikerült! A vaj nem elírás, én tényleg csak 20 gr-ot tettem bele! :)
De kíváncsi vagyok milyen volt 20 dkg vajjal. Valószínűleg krémesebb volt, mint az enyém...:)
Nem volt vele semmi baj, szerencsére. Krémes volt és egyáltalán nem volt száraz :) Először majdnem szívinfarktust kaptam, amikor még egyszer megnéztem, hogy miből mennyi kell, mert már beletettem a vajat a mákhoz, mikor észrevettem a bakim és nem volt otthon több mák. De tényleg nagy sikert aratott, főleg ahhoz képest, hogy apa elméletileg nem szereti a mákot :)
Én a tojást felejtettem ki belőle, de amikor kész lett rájöttem, hogy nem is hiányzik...:))
Jó, hogy ezek a sütemények így is-úgy is működnek...
Egyébként kevés vajjal sem volt száraz. A tiéd így csak egy kicsit kalóriadúsabb lett.:))
De írhatnál egy posztot arról, hogyan csináltad a kókusztejet! Tényleg érdekelne!
Írtam egy posztot a torta gluténmentes verziójáról, persze a forrás megjelölésével :) Ott leírtam azt is, hogyan készítettem a kókusztejet, nem nagy ördöngösség :)
már nézem is...:)
Kedves Blog olvasók!
Tegnap volt szerencsém személyesen is megkóstolni Csiperke főztjét, közöttük ezt a süteményt, és határozottan kijelentem, hogy nem csak guszta, és könnyen elkészíthető a leírtak alapján, hanem nagyon-nagyon finom! Az ízek kavalkájával nem is gondoltam, hogy ilyen örömöt lehet szerezni, de most tapasztaltam. Fiam csak ma evett ebből a sütiből és még nem láttam így kiakadni ételtől. Tudom túlzásnak tűnik ez az áradozás, de tényleg eszméletlen jól főz Csiperke!
Köszönöm ezt a felejthetetlen élményt!
Ahhh, Ági, igazán nem kellett volna, köszönöm! És természetesen nagy örömömre szolgált titeket vendégül látni!
És most megyek, és bevágok egy szeletet belőle, mert olyan szépen írtál róla, hogy megkívántam...:))
Újra megsütöm :) Muszáj! Most is szülinapi torta lesz belőle. Örök hálám!
Szia Titi! Jó újra látni téged!!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikere lett a tortának.
Pont ma jutott nekem is eszembe, hogy újra meg kéne csinálni...
Megjegyzés küldése