Keresés ebben a blogban

2011. március 6., vasárnap

Aszalt szilvás kelt golyók konyakos narancsmártásban








Az eredeti receptet Pákosztos macskánál láttam meg, de néhány apróság nálam módosult. Mivel csak ketten vagyunk, nem akartam csinálni egy teljes adagot, ezért próbáltam kb. a felét megcsinálni, ami nem volt könnyű, lévén hogy az adagok pohárban vannak megadva, és hát ahány ház, annyi pohár...
A nádcukrom is éppen elfogyott, de ez apróság nem  tarthatott vissza, így most az elveimre fittyet hányva, kristálycukrot használtam mind a tésztához, mind a golyók meghempergetéséhez.
A kristálycukrom finom kristályszemcséjű volt, amiből azért kevesebb tapad a golyókra, mint a normál kristálycukorból, vagy akár a nádcukorból, de így is éppen elég édes lett.
Volt itthon finom aszalt szilvám, ami nagyon jól passzol a fahéjas cukorhoz, ezt tettem félbevágva a golyócskák közepébe. Konyakos narancsmártást készítettem hozzá. Fehércukor ide, nádcukor oda, egyetlen baja lett csak: lehetetlen abbahagyni...

 Hozzávalók:
2 dl langyos tej
1 teáskanál szárított élesztő
1+2 evőkanál cukor
30 dkg liszt
1 kisebb tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
fél kávéskanál só
kb 10 dkg aszalt szilva

A mártogatáshoz:
kb. 5-6 dkg olvasztott vaj
fahéjjal elkevert cukor

Konyakos narancsmártás:
1 nagyobb narancs leve
3 evőkanál házi készítésű narancslekvár
csipet fahéj
1 teáskanál kukoricakeményitő
2 evőkanál konyak


 

A langyos tejbe tettem egy evőkanál cukrot, beleszórtam az élesztőt, és letakarva meleg helyre tettem. Miután az élesztő felfutott, hozzákevertem a többi hozzávalót, és sima tésztává dagasztottam. Dagasztani lehet kenyérsütőgépben, vagy robotgéppel is, de nekem kenyérsütőm nincs, (nem is lesz) a robotgépem pedig nemrég egy kenyérsütési akciónál  tönkrement, így most mindent kézzel dagasztok. (A tésztának lágynak kell lennie, de ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.)
A tésztát letakarva a radiátor közelébe tettem, és duplájára kelesztettem. Miután megkelt, kicsit átgyúrtam, és diónyi tésztadarabokat téptem belőle, aminek a közepébe szilvákat tettem.
A golyókat olvasztott vajba mártottam, fahéjas cukorba forgattam, és egy 22 cm-es tortaformába sorakoztattam. Visszatettem a radiátor mellé, ahol kb. 30 perc alatt ismét a duplájára kelt. 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sült meg.
Ha kapcsos tortaformában sütjük, tegyünk alá egy sütőlemezt, mert a vaj kicsöpöghet a tortaformából.

A mártáshoz kifacsartam a narancs levét, elkevertem a narancslekvárral, beleszórtam egy kis őrölt fahéjt, és felforraltam. A kukoricakeményítőt kikevertem pár csepp vízzel, és hozzáöntöttem a narancshoz. Kicsit forraltam még a keményítővel, majd lehúztam a tűzről, és belekevertem a konyakot.








2 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Juj, ezek nagyon jól néznek ki. Konyakos narancsmártást még nem ettem soha. Elküldve a recept magamnak e-mailben. Köszi

Csiperke írta...

Én is most először...:))
Ha lett volna itthon Cointreau,azt tettem volna bele, de végül nem is baj, hogy így alakult, mert konyakkal is nagyon finom volt!