Keresés ebben a blogban

2013. június 13., csütörtök

Tökmagos rozs zsemle


Elöljáróban annyit, hogy én a Spar Natur pur teljes kiőrlésű rozslisztjét szoktam használni a rozskenyerekhez és zsömlékhez (és ez itt nem a reklám helye). Nemrég próbáltam kenyérsütéshez az Első Pesti Malom teljes kiőrlésű rozslisztjét, de ugyanazzal a recepttel abból messze nem az addig megszokott minőséget és állagot kaptam. Már a dagasztásnál is borzasztó volt vele dolgozni, mintha gipszet kevernék. És még csak fogalmam sem volt róla, hogy több folyadékot, vagy esetleg épp lisztet kívánna még a kis dög. Egyik se tűnt jó megoldásnak, mert egyszerre volt ragacsos és rettenetesen kemény a massza. A végeredmény egy nagyon tömör állagú kenyér lett. Bár hozzá kell tennem, ízre nem volt rossz, de hiányzott belőle az a könnyű levegős bélszerkezet, már amennyire egy rozskenyérnél könnyedségről lehet beszélni. Nem tudom kinek milyen tapasztalatai vannak a lisztekkel, de előre bocsátom, hogy a következő recept Natur pur liszttel készült, azzal biztosan működik.



Hozzávalók 20 db zsömléhez:

400 g teljes kiőrlésű rozsliszt
400 g finomliszt
20 g só
20 g tökmagolaj
20 g nádcukor
25 g friss élesztő
5,6 dl langyos víz
40 g tökmag


A hozzávalókat összedolgozom, majd 10 percig dagasztom. Lefedem, és hagyom egy óráig, hogy a duplájára keljen. Ezután átgyúrom, és 20 db ~70 g-os zsömlét formázok belőlük. Sütőpapíros tepsire teszem és még 20-25 percet hagyom kelni őket. A sütőt előmelegítem ~170 fokra, majd a megkelt zsömléket sütés előtt lekenem vízzel és megszórom tökmaggal. Kb. 15-18 perc alatt készülnek el.


 

6 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Mindenem meg van hozzá, tehát megsütöm! Nagyon guszta és milyen könnyű a belseje!

Névtelen írta...

Ha nincs tökmagolajom, akkor bármilyen olaj jó hozzá? Tetszik a recept nagyon, de ezért nem feltétlenül venném meg a tökmagolajat.
Köszi.

Winebeershoot írta...

Igen, a fent említett liszttel tényleg jó könnyű lesz.

Winebeershoot írta...

Ebben az esetben én vajat használnék tökmagolaj helyett. Eredetileg a sima lisztes vizes zsömléket is hasonlóan sütöm, ott zsiradékként vajat teszek bele.

Névtelen írta...

Okés, köszi. Ugyannyit, mint olajból, ugye? 20 g vaj...

Winebeershoot írta...

Igen, így van, 20 g vaj.