Keresés ebben a blogban

2013. január 15., kedd

Sertéssült házi flekken pácban




A szendvicsbe készülő sertéshúsok egy újabb variációja. Gyönyörű, kb. 1 kg-os lapockát vettem, amit igyekeztem téglalap alakúra farigcsálni. (A levágott részekből rizseshús készült.)
Még melegen széthúzogathatjuk szálakra, és úgy is betölthetjük a szendvicsekbe, lásd itt. Én most teljesen kihűtöttem és egy éjszakára a hűtőbe tettem. Így nagyon vékonyan fel lehet szeletelni. Rozsos grillkenyeret készítettem hozzá, ebbe csomagoltam be hagyma, uborka és kápia paprika társaságában.

Hozzávalók:
70 dkg sertés lapocka
3 ek kacsazsír
pác:
1 kk cukor
1 kk pirospaprika
1 kk kömény
fél kk rozmaring
negyed kk oregánó
1 nagyobb gerezd zúzott fokhagyma
fél fej hagyma apróra vágva


A pác hozzávalóit összekeverjük, és alaposan bedörzsöljük a húsba. Letakarva egy-két órára a hűtőbe tesszük.
Serpenyőben felforrósítjuk a kacsazsírt és a húst körbepirítjuk benne vigyázva, hogy ne égjen meg a fűszer.
Felöntjük 2 dl vízzel, és lefedve a legkisebb hőmérsékleten addig pároljuk, amíg omlósra puhul.
A pároló lét leöntjük róla, és egy evőkanál kacsazsírt teszünk mellé. Rövid idő alatt újra körbepirítjuk a hús minden oldalát. Hidegen szendvicsbe vagy hidegtálakhoz is tökéletes, melegen hagymás tört krumpli mellé is nagyon finom.






10 megjegyzés:

Illéskrisz Konyhája írta...

Nagyon jó kis pác, máris lejegyzem...Nagyon omlósnak látszik a képeken is! Tyű, guszta!

Aleda írta...

Gyönyörű lett!

gionetta írta...

Ez a pác roppant kellemesnek ígérkezik, jegyeztem! Nálunk pulykacomb van a héten szendvicsnek, csak a kenyerem lett vacak. :))

Névtelen írta...

jól néz ki, csak a cukrot hagynám ki...

Csiperke írta...

Valóban az. Mármint omlós.:)

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Csiperke írta...

A kenyér nálam is rapszódikus. A legutolsót nekem is sikerült túlkelesztenem, mert hideg volt a lakásban, nehezen akart megkelni, aztán meg elfeledkeztem róla. Így nem lett elég magas, de azért az íze jó. :)

Csiperke írta...

Ez a pici mennyiség eloszlik a nagy darab húson, így az íze nem érezhető, viszont szebbre sül tőle a hús külseje, és valamennyire természetes "ízfokozóként" is funkcionál.

Juditka írta...

Nagyon finom, omlós lehet a páctól:) Olyan ínycsiklandozó:))

Csiperke írta...

Igazából a nagyon alacsony hőmérsékleten való sütés/párolás teszi annyira omlóssá, a pácnak másodlagos szerepe van csak. :)