Keresés ebben a blogban

2013. január 30., szerda

Házi krémes fehércsokival és Baileys-zel

 


Bár macerásnak tűnhet a vajas tészta készítése, igazából inkább csak időigényes. Többször próbáltam gyorsított változatát is, de sajnos nem ér a hagyományosan készült nyomába. Viszont ráérős napjainkon akár több adagot is készíthetünk egyszerre, amit kinyújtva és zsírpapírral feltekerve berakhatunk a mélyhűtőbe. Így bármikor előszedhetőek, ha éppen krémesre, tart-ra, vagy egyéb nyalánkságra vágyunk.

 
Hozzávalók:

Vajas tészta:

250 g vaj
250 g liszt
5 g só
5 g 20%-os ecet
1 dl hideg víz


Krém:

0,8 l tej
1 dl Baileys
4 tojás
75 g házi vaníliás cukor
100 g cukor
80 g keményítő
8 db lapzselatin
100 g fehér csokoládé


A vajas tésztához 50 g vajat 200 g liszttel összemorzsolok, hozzáadom a sót, ecetet, és az egy dl vizet. Alaposan átgyúrom, fóliába csomagolom, és berakom a hűtőbe fél órára. A 200 g vajat az 50 g liszttel gyorsan összedolgozom, hogy ne olvadjon el a vaj. Téglalap alakú tömböt formázok belőle, és ezt is berakom a hűtőbe fél órára. A pihentetett tésztát kinyújtom ~30x30 cm-esre úgy, hogy a sarkai jobban meg legyenek nyújtva. (1. ábra) A közepére helyezem a vajas tömböt, ami ne legyen keményebb a tésztánál. A széleket körbe ráhajtom. Megfordítom, hogy a hajtott rész legyen alul és lisztezett deszkára teszem. Nyújtófával óvatosan ütögetve lelapítom a tésztát, majd kinyújtom ~20x40 cm-esre. A tésztáról a lisztet lesöpörve szimpla hajtogatással összehajtom (2. ábra), majd hűtőbe teszem 15-20 percre. Újra kinyújtom és dupla hajtogatással hajtom össze. Mind a szimpla, mind a dupla hajtogatást megismétlem még egyszer, minden hajtogatás után a hűtőben pihentetve a tésztát. Az utolsó hajtogatás után legalább egy órát pihenjen a hűtőben, mielőtt felhasználnánk.
 
1. ábra
 
2. ábra
 
Mivel nincs keretem a krémeshez, egyszerűen egy 5 cm mély 20x30-as tepsiben állítom össze. Ezért én a tésztát kétfelé vágom, és külön-külön sütöm meg őket. Mindkét felét ~25x35 cm-esre nyújtom ki, sütőlemezre teszem, és ~170 fokon sütöm ~30 percig, amíg aranybarna nem lesz és a lapok belül is átsültek. Az egyik kihűlt lapot beleteszem a tepsibe, a másikat pedig felvágom 3x4 darabba.
 
Elkészítem a krémet. A lapzselatinokat beáztatom hideg vízbe. A négy tojás sárgáját a keményítővel és egy dl tejjel csomómentesre keverem. A fehérjéket 100 g cukorral habbá verem. A maradék tejet és a Baileys-t a vaníliás cukorral felforralom, majd kis részét a keményítős keverékhez adom, összekeverem, és visszaöntöm az edénybe a többi tejhez. Kicsit összefőzöm, állandó keverés mellett. Lehúzom a tűzről, hozzáadom az összetört fehércsokit, a beáztatott és lecsöpögtett lapzselatint, és alaposan elkeverem. Hozzáadom a fehérjehab harmadát, kikeverem, majd a többi részét is óvatosan hozzákeverem. A krémet a tepsibe öntöm, habkártyával elsimítom. Ráhelyezem az előre felvágott vajas tészta lapokat. Ha egy kicsit kihűlt, a hűtőbe teszem. Legalább 4 órát hagyom, hogy krém megdermedjen.
 
 

9 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta! A vajas tészta igazán finom, főleg ha házi. Szóval én fizetnék ezét a sütiért... :o)

Édeskonyha írta...

Ez csodálatos!

Winebeershoot írta...

Ha majd egyszer lesz éttermem... :)

Winebeershoot írta...

Köszönöm!

Juditka írta...

Nagyon selymes,lágy krémnek látszik. Szerintem is házi vajas tésztával az igazi:) A fehércsokit imádom, a baileys - ből pedig a biscottis a kedvencem.

Névtelen írta...

Irigykedem csiperkére, egy ilyen tesót én is elfogadnék :)
hovatovább egy ilyen férj sem jönne rosszul, aki kivenné a fakanalat és a konyhai ténykedéseket (néhanapján) felesége kezéből.

Winebeershoot írta...

Először kicsit tartottam tőle, hogy sok lesz a zselatin (miután már túl voltam az aggódáson, hogy kevés :) ), de végül elég jó, krémes-remegős állaga lett. Azt a fajta Baileys-t még nem kóstoltam, milyen az íze, mandulás?

Winebeershoot írta...

:)

Juditka írta...

Olaszo.- ból hozta a párom, igazából keksz ízesítésű - nagyon finom,de sajna krémbe nem tudtam még kipróbálni, mert nagyon hamar elfogyott. De kértem utánpótlást!