Keresés ebben a blogban

2012. november 25., vasárnap

Kávés kardinális






Első próbálkozás, de mindenképpen újracsinálós. A krém nagyon finom lett és a tészta is, bár az egy kicsit kevés. Első nekifutásra nem akartam 10 tojásból tésztát készíteni, mert nem voltam biztos a sikerben, ezért feleztem a mennyiséget. Kár volt, mert igazából ez egy egyszerű, elronthatatlan tészta, ami felezve kicsit vékonyka, és a krém mennyisége is igényelné a dupla mennyiségű tésztát.
Ezért ide a teljes adagot írom le, és ezt javaslom elkészíteni is. Érdemes kipróbálni, nálunk így is pillanatok alatt elfogyott...



Hozzávalók:
A tojáshabhoz:
8 db tojás fehérje, 180 g cukor

A sárga tésztához: 2 egész tojás, 3 tojás sárgája, 60 g cukor, 60 g liszt

A krémhez: 2 tojás sárgája, 50 g cukor, 15 g keményítő, 160 ml tej,
4 evőkanál presszókávé, 2 dl tejszín,
fél cs.zselatinfix (10 g)

Tetejére: 30 g csoki, 1 ek kávé








A fehérjéből a cukorral félkemény habot verünk. Ne legyen túl kemény, mert akkor összeesik sütés közben.
A sárga tésztához először felverjük a fehérjéket a cukorral, hozzáadjuk a sárgákat és a lisztet.
A fehérjét habzsákokba töltjük, és egy sütőpapírral bélelt tepsire három csíkot húzunk úgy, hogy köztük kihagyunk egy csíknyi helyet. Kicsit távolabb még három csíkot nyomunk ki ugyanígy. Egy másik habzsákba (vagy ugyanabba a kiöblített zsákba) beletöltjük a sárga tésztát, és a három fehér csík közé nyomunk egy-egy sárga csíkot. 160 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, amíg szépen megbarnul a teteje. Megfordítjuk a tésztát, és még forrón lehúzzuk róla a sütőpapírt.






A két tojássárgát habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt is. A tejet felforraljuk, majd folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a sárgájához. Az egészet visszaöntjük a tejes edénybe, és alacsony lángon keverés mellett besűrítjük. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a kávét, és teljesen kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá verjük a zselatinfixel, és elkeverjük a kávés krémmel.
Az egyik lapot megfordítjuk, hogy az alja kerüljön felülre, és megkenjük a krémmel, majd befedjük a másik lappal.




Gőz felett felolvasszuk a csokoládét a kávéval, és rácsorgatjuk a süteményre.
Hűtőbe tesszük néhány órára, amíg a krém megdermed.






4 megjegyzés:

Blogkonyha írta...

Hű, de guszta! Én sem sütöttem még ilyet, habár éppen a napokban nézegettem, de a 10 tojás engem is gyorsan gondolkodóba ejtett. Minden esetre jó tudni, hogy megéri a 10 tojást, ha ilyen finom!

Csiperke írta...

Mindenképpen megéri!! Tulajdonképpen az egész süti nem is olyan drága, a legnagyobb tétel a tojás. Ahogy számolgattam, mindennel együtt kb. 650 Ft, szóval még csak a drága kategóriába sem tartozik...

Juditka írta...

Nagyon jól néz ki:) és tényleg nem is olyan drága süti.Még én sem sütöttem, valahogy féltem tőle - mármint a tojáshabtól - hogy összeesik sütés közben. De azért,egy próbát megér:)

Csiperke írta...

A habcsókokkal valahogy nem vagyok barátságban, a sütőm nem szereti vagy mi a szösz, de most így nagyon jól működött. Nemsokára újra megcsinálom! :)