A férjem születésnapjára készült ez a torta. Az ünnepeltnek és a családnak nagyon ízlett, de bevallom én kétszer ennyi krémmel is el tudtam volna képzelni. Ezzel a véleményemmel egyedül voltam, mert mindenki más szerint ez így pont jó. A kalóriatartalmát tekintve így is brutális darab lett, de egyszer egy évben ez is belefér...
Ui. Eldugtam egy szeletet a most 4. napos tortából. Első nap is finom volt, de ez a néhány nap állás határozottan jót tett neki. Fantasztikusan összeértek az ízek. Még jó, hogy nincs több, mert nagy bajban lennék. Azt hiszem befalnám az egészet. A konklúzió tehát: ha valaki meg tudja állni, hogy ne nyúljon hozzá, akkor készítse el fogyasztás előtt legalább 2-3 nappal...
Hozzávalók:
20 dkg tejcsokoládé
20 dkg vaj
20 dkg gyümölcscukor (eredetiben 40 dkg nádcukor, de azt már egy picit túlzásnak éreztem)
17 dkg liszt
125 ml kávé
25 g kakaó
3 tojás
75 ml író vagy joghurt
1 csapott tk szódabikarbóna
1 kk sütőpor
krém:
20 dkg fehércsokoládé
2,5 dl tejszín (vagy 25 dkg mascarpone)
3 ek whisky (elhagyható)
1 csomag zselatin fix
tetejére és az oldalára:
20 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín
Az tejcsokit a vajjal és a kávéval alacsony hőmérsékleten felolvasztjuk. (Csak addig melegítsük, amíg a csokoládé felolvad.) A tojásokat kikeverjük az íróval. A lisztet a kakaóval, szódabikarbónával és sütőporral átszitáljuk, és hozzákeverjük a cukrot. A száraz összetevőket összeöntjük a az írós tojással és az olvasztott csokoládéval. Kézi vagy gépi habverővel simára keverjük. Kivajaztott, kilisztezett 20 cm-es tortaformába töltjük, és 160 fokon tűpróbáig sütjük. (Nálam 2 órát sült, de igazából nem tudom hány fokon, mert a felfestés a sütőmön már lekopott.:) Ha a teteje túl hamar sülne, takarjuk le alufóliával. 22 cm-es formában is süthetjük, de akkor csak háromfelé tudjuk majd vágni a tortát.
Az elkészült piskótát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk négy felé.
A krémhez a tejszínt forraljuk fel a whiskyvel, húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és hagyjuk, hogy felolvadjon. Kézi habverővel keverjük simára. Mélyhűtőben fél óra alatt hűtsük le, és gépi habverővel a zselatinfix hozzáadásával verjük fel kemény habbá. Tegyük vissza még 10-15 percre a mélyhűtőbe, amíg megköt a zselatin. Ha mascarponéval készítjük a krémet, akkor gőz felett olvasszuk fel a csokit, és csorgassuk hozzá a mascarponéhoz a whiskyvel együtt. (Ez esetben nincs szükség zselatinfixre) Géppel keverjük simára. Az így készült krémet is hűtsük ki, mielőtt felhasználjuk. A tortalapokat kenjük meg a krémmel.
A bevonáshoz a tejszínt forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, tördeljük bele a csokoládét, és hagyjuk felolvadni.
Keverjük simára egy kézi habverővel, majd vonjuk be vele a tortát.
31 megjegyzés:
Ez fantasztikusan gyönyörűen néz ki! Mentettem is magamnak. Szerintem csak egy baj van vele, hogy én nem ehettem belőle...:-DDD
IGEN, így ahogy van! Most azonnal! Nagyon szeretem a csokis dolgokat. Viszont a csokit egyáltalán nem. De ezt a tortát, nagyon tudnám... :-))
Aztaaaa!! De gyönyörű tortát kapott Férjed!! Isten éltesse sokáig!! Biztosan nagyon örült ennek a fantasztikus finomságnak!!
Köszönöm! Most ettem meg az utolsó szeletet. Ha előbb szólsz...:))
Hát én a csokival hasonlóképpen vagyok, mint Gombóc Artúr, talán egy picinykét jobban megválogatom milyen csokit eszek. Ha egy sütiben nincs csoki megeszem ugyan, de utána még kell ennem egy kis csokit is...:)
Köszönjük szépen! A tortának abszolút sikere volt nála.:)
Csodálatosan szép a torta amit készítettél. Isten éltesse férjedet sokáig! Itthon volt szülinapjára ? Nagyon finom lehetett.
Nagyon szép torta:)egyszerű és annál finomabb! A szülinaposnak kijár egy ilyen torta!!!
Igen itthon van most. Igazából 4 nap múlva lesz csak szülinapja, de nem tudjuk még pontosan mikor megy vissza, ezért inkább előbb megünnepeltük, nehogy lemaradjon róla.:)
Köszönöm! Neki akkor is kijár, ha nincs szülinapja! :)))
Uram atyám, de guszta! Ez kész kínzás! Egyszerűen csodaszép!
Köszönöm! :)
Nagyon szépséges a tortád!:) Isten éltesse a férjedet!:)
A recit vittem:)
Köszönjük Róza!
Nagyon tetszik a tortád, de érdekelne az is, hogy a golyókat miből és hogy csináltad?
Szia! Eredetileg ilyen trüffel golyókat akartam csinálni:
http://csiperke.blogspot.com/2011/09/narancsos-truffel-es-rumos-kaves.html
De nem volt időm rá, úgyhogy a Lidl-ben vásárolt, egyébként mogyoróval töltött golyókat használtam fel erre a célra. :)
Szia! Gyönyörű lett a torta, holnap ezt akarom megcsinálni, mert szombaton ünnepeljük a szülinapomat. :) Van vmi tipped, hogy hogyan lehet könnyen és szépen elvágni a piskótát? Előre is köszi a választ
Szia kedves Névtelen!
Csiperke nevében is köszi a dicséretet! Mivel ő most egy ideig nincs netközelben, engedd meg, hogy én válaszoljak neked. Nem mellesleg emlékeim szerint ezt a piskótát pont én vágtam el neki. :)
Egy recés késsel kb. 1 cm mélyen körbevágtam a piskótát a felénél, majd egy a kerületénél hosszabb cérnát igazítottam a mélyedésbe, aminek a két végét keresztbe fogva egyszerűen csak széthúztam, így a cérna egyenletesen elvágta a piskótát. Majd ezután az alsó és a felső felét hasonlóan feleztem el, így megkapva a négy réteget.
Remélem érthetően fogalmaztam, sok sikert a tortához, és boldog születésnapot!
Köszi a választ, és a receptben whisky van, nekem mogyorós baleys van itthon, szerinted beletegyem, vagy finomabb lesz nélküle?
Bocsi, egy kérdés kimaradt a 20 dkg gyümölcscukor hány dkg fehér cukor?? 25?
Fehér cukorból mehet 30 dkg, a mogyorós Baileys-t meg úgy beletenném, mint a huzat. Nemhogy nem rontaná el, hanem hmmm...
Es nem kaptam csak habfixet, zselatin van itthon. Hpgy oldjam meg?
Egy kevés vízzel állandó kevergetés mellett forralj fel 25-30 g zselatint. Kicsit hagyd hűlni, hogy ne legyen forró, de még ne kezdjen el dermedni, és így öntsd hozzá a már habosra felvert krémhez, majd alaposan keverd el.
Megsült a piskóta, nagyon puha, de egyáltalán nem folyós szóal késznek ítéltük (1,5 óra 180°), viszon a kihűlést nem biztos h ki tudom várni, a csoki kész csak a zselatin nincs benne (köszi a tippet), vasárnap akarjuk megenni...
Ha a tűpróba is azt mutatja, hogy átsült, akkor oké. De mindenféleképp várd meg, hogy kihűljön, különben hajlamos arra, hogy összeessen és gumis állagú legyen.
Lenne egy kérdésem:) ha nemgond....az az igazság,hogy én már próbáltam az étcsoki + tejszin keveréket bevonatnak de nemigazán sikerült. Valamiért nem hűlt meg...talán elronthattam valamit? Neked viszont
nagyon szépen néz ki:)
Szia! Két kérdés: 1. Milyen csokit használtál?
2. Milyen tejszínt használtál? Mert ezek befolyásolhatják a végeredményt. Egyébként ha nagyon folyós marad a csoki, akkor érdemes vékonyan átkenni a tortát, betenni a hűtőbe amíg megdermed, aztán átvonni egy újabb réteggel, megvárni míg az is megdermed, és így tovább... Ha menet közben a bevonó csoki is megdermed, akkor gőz felett újra fel lehet olvasztani.
Kedves Csiperke!
Szeretném megsütni ezt az elképesztően szép tortát a párom születés napjára. Elméletben 20 felnőtt lesz, szóval sokan szeretnénk majd megkóstolni és 26cm-es tortaformám is van. Ebben az esetben mindenből dupla mennyiséget kell mérnem?
Sajnos Csiperke technikai okok miatt nem tud hozzászólást írni, de íme a válasza:
"Szia! Ha 26 cm-es tortafomát használnék, én mindenképpen dupláznám a tészta mennyiségét. Ha mégis túl soknak tűnik, a maradék tésztát átöntheted egy kisebb tortaformába, és akkor két tortád is lesz. :) Ahogy írtam is, nekem ez a krém picit kevés volt (a család szerint pont elég), szóval ha én csinálnám, akkor a krém hozzávalóit nem dupláznám a 26-os formához, hanem inkább tripláznám. De ha csak duplázod, úgy is finom lesz. :)
Majd írd meg, nektek hogy ízlett!"
Köszi a receptet. Isteni lett pedig cukor nélkül sütöttem. 😄
Mióta egyszer sutottem ezt a tortát ,azóta minden egyes szulinapon ezt keri a család😅😘
Megjegyzés küldése