Keresés ebben a blogban

2012. március 14., szerda

Túrótorta gyömbéres teazselével

                                                                                  




Egy igazi teasütemény. :) Nyakunkon a tavasz, de ez még számomra kicsit a tél ízeit idézi. A kakaós piskótán citromos túrókrém és gyömbéres zöld teazselé ül, megkoronázva egy kis kardamomos csokilappal. Maga a piskóta egy marcipános szelet receptből származik, amit még anno a testvérem szerzett valahonnan. Kicsit tömörebb, mint egy sima kanalas piskóta. A süti igazából még kísérleti stádiumban van, lehet rajta még csiszolgatni, változtatni, de azért talán érdemes így is a kipróbálásra.

 


Hozzávalók:

Piskóta:
2 tojás
5 dkg vaj
5 dkg barnacukor
1 ek tejföl
1,5 ek kakaó
5 dkg liszt
0,5 tk sütőpor

Túrókrém:
500 g krémes tehéntúró
10 g zselafix
1 nagyobb citrom reszelt héja
70 g házi vaníliás barnacukor (fél kiló barnacukor porítva 2 vaníliarúddal)

Teazselé:
4 dl víz
2 filter zöld tea
60 g barnacukor
1 ek citromlé
5-10 g friss gyömbér
30 g zselafix

Csokilap:
100 g étcsoki
1 ek olaj
2-3 kardamom őrölve
csipet barnacukor
kevés reszelt citromhéj


A csokilapokhoz a csokit vízgőz fölött felolvasztom, hozzáadva az olajat és a kardamomot. Ecsettel sütőpapírra felviszem, több rétegben, hogy megfelelő vastagságot érjek el. Tetejét megszórom kevés barnacukorral és reszelt citromhéjjal. (De meg lehet szórni például zöld teafűvel is, még jobban kiemelve a tea ízét a süteményben.) Hűtőben megdermesztem.

A piskótához a tojásokat szétválasztom. A vajat habosra keverem a fele cukorral és a sárgájával, hozzáadom a tejfölt és a kakaóport, majd a sütőport és az átszitált lisztet. A cukor másik felével felverem a fehérjét. A kemény habból először csak egy keveset hozzáadva fellazítom a lisztes tésztát, majd óvatosan beleforgatom a többit is. Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formában előmelegített sütőben 150 fokon kb. 12 perc alatt megsütöm, rácsra téve hagyom kihűlni.

A túrókrémhez a hozzávalókat alaposan összekeverem.

A zseléhez a vizet felforralom a gyömbérrel. Beleteszem a teát, 5 percig áztatom. Kiveszem a filtereket és hozzákeverem a cukrot és a citromlét. Amikor már langyos, hozzákeverem a zselafixet.

A formába helyezem a piskótát, rá a túrókrémet, majd leszűrve ráöntöm a langyos zselét. Hűtőben pár órát vagy fagyasztóban kb. fél órát dermedni hagyom, formára vágom-szúrom, megszórom kakaóporral, ráhelyezem a csokilapot.



4 megjegyzés:

Jámborné Budai Mónika írta...

Gyönyörűen készítetted el,gratulálok!!!!

Winebeershoot írta...

Köszönöm.

trollanyu írta...

Gyönyörű kompozíció:) A gyömbéres teazselé nagyon izgalmasan hangzik, biztos különleges íze van.

Vicuska írta...

Ez egy kész költemény!!!!