Keresés ebben a blogban

2011. december 13., kedd

Sertésszűz sütőtökös rétessel és parajos vöröslencsével




Már jó idő eltelt azóta, hogy bejegyeztem volna bármit is, úgyhogy virtuálisan kivettem a fakanalat Csiperke kezéből, hogy végre én is összemaszatoljam a monitort ezzel a disznósággal. Gondolván arra, hogy jönnek az ünnepek, amikor az embereknek picit több (?) idejük van egy ebéd vagy vacsora elkészítésére, egy karácsonyi menübe beilleszthető fogást osztok meg.

Hozzávalók 4 személyre:

~ 60-70 dkg sertésszűz (használjuk a középső részét,
a fej és a farok részéből remek brassóit készíthetünk)
2-3 db réteslap
1 kg sütőtök
~50 dkg friss spenót
150 g vöröslencse
2 gerezd fokhagyma
fekete bors
kakukkfű
szerecsendió
currypor
50 g vaj
pirított tökmag
tökmagolaj
balzsamecet
méz
olaj

Parajos vöröslencse:
A paraj szárait letépkedem, átmosom, majd forrásban levő vízbe teszem 0,5-1 percre. Leszűröm és lecsöpögtetem. A lencsét megfőzöm, kb. 12 perc alatt kész van. Szintén leszűröm. A vajon megfuttatom a parajt, hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a lencsét és egy kiskanál curryport. Megsózom, összeforgatom.

Sütőtökös rétes:
A réteslapot kisebb téglalapokra vágom, tökmagolajjal lekenem és ~160 fokon 3-5 perc alatt megsütöm. A sütőtököt felkockázom és kevés olajon párolom, egy kevés víz, esetleg narancslé hozzáadásával. Teszek hozzá 1-1,5 ek mézet, kakukkfüvet, szerecsendiót, sót és borsot. Ha megpuhult és elfőtt róla az összes lé, akkor összeturmixolom. Egy réteslapra kanalazok egy kanál sütőtökpürét, majd ráhelyezem a következő réteslapot. Tetszés szerint készíthetünk 3-5 réteget.

A hártyától megtisztított sertésszüzet erősebb lángon, kevés olajon minden oldalán elősütöm, majd kisebb lángon készre sütöm vagy előmelegített sütőben fejezem be, 160 fokon ~12-15 perc alatt. A kész húst pihentetem, majd az alatta összegyűlt lét visszaöntöm a serpenyőbe. Adok hozzá mézet, balzsamecetet és tökmagolajat, mindegyikből egy-egy evőkanállal és pár pillanat alatt összeforralom. Teszek bele pirított tökmagot. A mártásból nem kell sok, elég intenzív ízű.





8 megjegyzés:

Éva írta...

Ez aztán valóban ünnepi asztalra való menű! Nagyon guszta és elegáns ! Az íze biztosan nagyon finom lehet!

Winebeershoot írta...

Köszönöm szépen. És végül is az ízére sem volt panasz. :)

trollanyu írta...

Isteni finom lehet:) Gyönyörű kompozíciót készítettél, mint egy elegáns étteremben:)

Winebeershoot írta...

Köszönöm szépen. :)

Csiperke írta...

Tanusítom, hogy nem csak szép, de igen-igen finom is!

hekvanc írta...

Jaj, de éhes vagyoooook! :-)
Nyami!

Lívia írta...

Egyetértek trollanyu-val, pont az jutott az eszembe a tálalás láttán, hogy olyan mint a mesterszakácsok kompoziciója amikor versenyeznek. Biztos finom is volt, hiszen a hozzávalók mindegyike finom.

Kreatív konyha írta...

Wow!!!! Vagy magyarul: váó! Gyönyörű tálalás! Tényleg olyan, mint egy mesterszakács kompozíciója.