Keresés ebben a blogban

2011. szeptember 26., hétfő

Csirkés burrito





Tudom, hogy az igazi tortilla kukoricalisztből készül. Volt is itthon kukoricalisztem, de amikor elővettem, tele volt apró szárnyas rovarokkal. (Nem tudom mi volt, talán moly. Az biztos, hogy nem zsizsik. Még jó, hogy a többi lisztben nem telepedtek meg.)
Szóval ezért most fehér tönkölylisztből készültek a tortilláim, de így is nagyon finom volt. Egy dologra kell csak vigyázni: a tortilla sajnos hajlamos a kiszáradásra. Ezért a kisült lapokat rögtön bugyoláljuk be nedves konyharuhába.
A sütésnél is nagyon kell figyelni, hogy a lapok ne süljenek túl, mert akkor is könnyen kiszárad. Addig süssük csak, amíg éppen egy picit színt kap. Ha nem sütjük túl, tuti finom puha marad.
Ha mégis kiszáradna, fogyasztás előtt tegyük be néhány másodpercre a mikróba, akkor visszapuhul.




Tortilla:
30 dkg fehért tönköyliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csapott kávéskanál só
70 gr kókuszzsír (vagy olaj)
1,2 dl víz

Töltelék:
4 db csirkecomb
4 evőkanál olaj
2 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál gyros fűszersó (ízfokozómentes Lucullus)

kigyóuborka, jégsaláta, paradicsom (reszelve, apróra vágva)
fokhagymás görögjoghurt (nálam házilag készült)

A tortillához a lisztet elkevertem a sóval és a sütőporral. Hozzzáadtam a kókuszzsírt és a vizet, és rugalmas tésztát gyúrtam belőle. Ha nem állna össze a tészta, tegyünk hozzá még egy pici vizet, vagy ha túl lágy lenne, akkor egy kis lisztet.
A tésztát letakarva egy órát pihentettem, majd nyolc felé osztottam, és a darabokat nagyon vékonyra nyújtottam.
Felforrósított palacsintasütőben mindkét oldalát pár másodpercig sütöttem.

A combokat kicsontoztam, és apróra vágtam. Az olajat összekevertem a balzsamecettel, a szójaszósszal és a fűszerrel, és a húst beleforgattam ebbe a páclébe. Néhány órán keresztül a hűtőben érleltem, de még jobb, ha egy egész éjszakán keresztül a pácban marad.
Serpenyőt forrósítottam, és rövid idő alatt megsütöttem benne a húst.
A tortilla lapokat megkentem a fokhagymás joghurttal, megszórtam a húsdarabokkal és a zöldséggel.
Az alját felhajtottam, a két szélét egymásra hajtottam, és alufóliával betekertem.




5 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon guszta:) Nálunk is volt valamelyik nap,az első otthon sütött tortillám. Tényleg nagyon könnyen kiszárad én is takartam nedves konyharuhával. De ha kiszáradt, akkor darabokra törve finom ketchupba vagy bármilyen kencébe mártogatva.

Csiperke írta...

Köszi az ötletet Trollanyu! Kettőnknek ez az adag kicsit sok lett, és nem tudom holnapra mi lesz a tortilláimmal, de ha már nem tudom megpuhítani, akkor csinálok hozzá paradicsomos mártogatóst!

Éva írta...

Nagyon guszta, bár nekem annyira a tésztája nem ízlik, a krumplilángos jutott az eszembe ahogy ránéztem. A tésztáját túl száraznak érzem, de így egyben nagyon guszta a töltelékkel!
Nézzél már be hozzám szeretnék egy díjat adni Neked!

Névtelen írta...

Nagyon guszta, és igényes. Köszi az ötletet, ki fogom próbálni. Ági

Timesz írta...

Hat szerintem nincs krumplilangos kinezete ennek a tortillanak. Ma ki fogom probalni, jo lesz vacsorara :). Kivancsi vagyok az izere is, majd jelentkezem, hogy milyen lett.