Keresés ebben a blogban

2011. augusztus 28., vasárnap

Sörben sült csirkecomb




 

Éjszaka nem tudtam aludni, mert teljesen kiütött a szénanátha. Ez a szeles front felkavarta a polleneket, és úgy tűnik a környék összes pollenjét hozzánk fújta be a szél. Nem kaptam levegőt és nem tudtam abbahagyni a tüsszögést. Nem akartam felébreszteni a férjemet az általam keltett égszakadás-földindulással, úgyhogy inkább kivonultam a nappaliba. Hogy hasznosan töltsem az éjszaka további részét, szakácskönyveket lapozgattam. (És közben tovább tüsszögtem.)
Vilma néni szakácskönyvében bukkantam egy sörös csirke receptre, ami megragadta a fantáziámat. Nem lennék én, ha nem változtattam volna a recepten, de szerintem előnyére.
Olaj helyett füstölt szalonnát használtam, mert szerintem az remekül passzol a sörhöz. Mondom én, aki egyébként annyira utálom a sört, hogy egy kortyot sem bírok belőle lenyelni. Na de sörben főzni az más, mert mire kész az étel, a sörnek elillan a keserűsége, és csak egy fantasztikusan finom ízt hagy maga után.
Az eredeti receptben sárga és fehérrépa, valamint zeller is szerepelt. No én ezeket kihagytam, csak póréhagymával ízesítettem ezt a fejedelmi étket. Mert tényleg fejedelmi lett, pedig egyszerű, mint a pofon, és nem tartalmaz végtelenül sok hozzávalót. Íme a recept:
4 db csirkecomb
5 dkg füstölt szalonna
egy nagyobb póréhagyma fele
2 dl sör
mustár
só, bors

A csirkecombokat megmostam, lehúztam róluk a bőrt, és szárazra töröltem. Megsóztam, borsoztam, és vékonyan bekentem mindenhol mustárral.
Egy serpenyőben zsírjára sütöttem az apróra vágott szalonnát. A kisült pörcöt kiszedtem, és félretettem.
A zsírban hirtelen megpirítottam a hús mindkét felét. (Vigyázzunk, mert a mustár hamar megég!)
Rászórtam a húsra a felszeletelt póréhagymát, és felöntöttem a sörrel. Lejjebb vettem a lángot, és fedő alatt pároltam a combokat, amíg megpuhultak. (Érdemes többször ránézni a húsra, mert a sörben sokkal hamarabb megpuhul, mint vízben.)
Amikor a hús megpuhult, levettem a fedőt, feljebb vettem a lángot, és zsírjára sütöttem.
Tálalásnál ráhalmoztam a póréhagymát, és a sült szalonnadarabokat.
Bármilyen körettel finom lehet, mi most sült krumplit ettünk hozzá.

1 megjegyzés:

Petra írta...

Nagyon jól hangzik. :))))