Keresés ebben a blogban

2011. július 7., csütörtök

Egyszerű csokis szelet egyszerű málnahabbal






Tegnap reggel amíg aludtam, a férjem kiment a piacra és bevásárolt. Mire felébredtem, már mindent el is pakolt. (Ugye milyen jó férjem van?:)
Normál esetben ragaszkodok hozzá, hogy együtt menjünk a piacra, ugyanis számomra ez a hét egyik fénypontja. Most viszont sajnos képtelen lettem volna a piacozásra, mert ülőideggyulladásom van, (magyarul isiász) és 4-5 percnél hosszabb ideig nem tudok állva maradni a fájdalom miatt.
Amikor reggel kivánszorogtam a konyhába, a bevásárlás megtörténtét csak két doboz málna jelezte az asztalon. Bár a bevásárlólistán nem szerepelt málna, F. mégis hozott nekem, mert eszébe jutott, hogy mennyire szeretem. (Ugye milyen jó férjem van?:) Naszóval, gondoltam meghálálom a figyelmességét, és készítek neki valami finomságot. Az isiászból kifolyólag semmi bonyolult nem jöhetett szóba, csak valami gyorsan összekutyulható dolog, ami elkészül, még mielőtt összeesnék a fájdalomtól.






Hozzávalók:
50 gr csokoládé (én most Milka tejcsokit használtam)
120 gr vaj
20 gr kakaó
100 gr xylitol (vagy cukor)
2 nagy tojás
100 gr liszt (nálam fehér tönkölyliszt)
csipet fahéj
csipet só
1 teáskanál sütőpor

Málnahab:
2 tojásfehérje
10 dkg gyümölcscukor (vagy 12-13 dkg porcukor)
20 dkg málna

A csokit a vajjal gőz fölött felolvasztottam. Lehúztam a tűzről, belekevertem a xylitolt és a két tojást. A lisztet kikevertem a kakaóval, fahéjjal, sóval és sütőporral, és a folyékony masszához adtam. Egy 22 cm-es kivajazott tortaformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 percig sütöttem.
A sütés végén végezzünk tűpróbát, ha már nem ragad rá a beleszúrt tűre, akkor kész a süteményünk. Ne süssük túl, mert akkor száraz lesz. Igazából ehhez a mennyiséghez bőven elég a 18 cm-es tortaforma is, de nekem sajnos még nincs, ezért sütöttem 22-esben.

A tojásfehérjéket gőz felett elkezdtem felverni, fokozatosan hozzákevertem a cukrot, és kemény habbá vertem. Beleöntöttem a málnát, és a habverővel azt is belekevertem.
Betettem a mélyhűtőbe azzal a célzattal, hogy megfagyasztom, de nem bírtuk kivárni, amíg megfagy. Türelmesebbek várjanak azzal a málnahabbal, mert mélyhűtve még finomabb! (A második adagot már úgy ettük...)

5 megjegyzés:

Ami írta...

imádom a csokitortát, és málnával valami isteni lehet :)

Csiperke írta...

Az jó, hogy nem túl édes, így jól érvényesül a málna friss íze. Nagyon finom!! :)

Éva írta...

Nagyon finom és guszta édességet csináltál!

Névtelen írta...

Szia, Csiperke.
GYÓGYULÁST KÍVÁNOK!!! Ilyen rendes férj mellett remélem gyorsan jobban leszel. :)
Örömmel olvastalak, bár a csokitorta nem kedvencünk, a málnát viszont nagyon szeretjük. Most csak azért néztem ide, mert kíváncsi voltam mit főzöl és mi van Veled. Holnap csinálom+a ragut. Van lestyán is hozzá, alaposan utánanéztem, hogy mi is az. Meglepett, hogy olyan, mint a petrezselyem. A neve miatt valami szörnyű bonyolultat képzeltem el és minimum püspöklilában pompázót... :) Szerintem nagyon ráfogok kapni a lestyánra. A halat +sütöttem, mint Te a busát és finom lett, csak kicsit elsóztam. Lehet, hogy nem illik 1-2 mondatnál többet írni, ahogy a többiek üzeneteit elnéztem, majd szólj, ha sok a szöveg! Jó hétvégét! -Dalma -

Csiperke írta...

Szia Dalma!
Köszönöm a jókivánságot!
Amikor friss házasként először csináltam halat a férjemnek, én is brutál módon elsóztam, de annyira, hogy ehetetlen lett. Ennek ellenére a férjem mégis megette. (Ez is bizonyítja, hogy milyen kedves, önfeláldozó férjem van! Na de már elég a fényezéséből...:))
Igazából engem nemigen érdekel mi illik és mi nem, aki akarja elolvassa a hosszú üzeneteket is, akit pedig nem érdekel, az átugorja. Az biztos, hogy én mindig örülök, ha írsz!!!
Neked is jó hétvégét! :))