Keresés ebben a blogban

2011. május 16., hétfő

John Hoppin'





John Hoppin' egy elterjedt, népszerű étel Amerika déli államaiban. Eredetileg Afrikából származik, valószínűleg a rizsültetvényken dolgozó rabszolgák által honosodott meg. Hagyományosan újévkor eszik. Én ezzel egy picit elkéstem, mivel csak most találtam rá erre a receptre. Egyébként többféle variációban létezik, ami mindegyikben közös, az a fekete szemű fehér bab, a hagyma, a paprika, a sonka (vagy valamilyen füstölt hús) és a rizs.
Az én receptem némiképpen eltér a hagyományostól, ugyanis nem állt rendelkezésemre fekete szemű bab. Gondoltam, hogy ezt vörösbabbal helyettesítem. Mivel szerettem volna, hogy hamar elkészüljön, ezért az egyszerűség kedvéért konzervet használtam. Meg voltam győződve róla, hogy két konzervbabom van otthon, de az egyikről már korábban leesett a cimke. Felbontáskor derült ki, hogy zöldborsó van benne. Így az én John Hoppin verzióm vörösbabos-zöldborsós lett. Ettől függetlenül nagyon finom.:) Nagyon izgalmas étel, biztos, hogy még sokszor meg fogom csinálni...

Hozzávalók:
2 doboz babkonzerv (vagy egy bab egy borsó:)
5 dkg kockázott bacon
30 dkg füstölt főtt sonka
1 nagyobb fej hagyma
2 paprika
2 gerezd fokhagyma
2 dl sűrített paradicsom
4 dl víz
1 kávéskanál őrölt kömény
1 kávéskanál őrölt rozmaring
negyed kávéskanál cayenne bors (lehet ennél több is, de az enyémből most gyerek is evett, ezért nem akartam, hogy csípős legyen)
2 babérlevél
olaj
50 dkg rizs (nálam barnarizs)

A rizst a szokásos módon megfőztem.
A bacont 1-2 evőkanálnyi olajon megpirítottam. (Azért kellett az olaj, mert a szalonna nem volt elég zsíros.)
Hozzáadtam az apróra vágott hagymát és paprikát, kicsit megfonnyasztottam, majd beletettem a felkockázott sonkát és a zúzott fokhagymát. Kicsit átpirítottam, majd felöntöttem a paradicsomlével és a vízzel.
Fűszereztem, és fedő alatt főztem kb 15-20 percig. Amikor a paprika és a hagyma jól megpuhult, hozzáadtam a babot és a borsót, és jól átforrósítottam. Rizzsel tálaltam, és megszórtam egy kis zöld hagymával.



5 megjegyzés:

Nelli írta...

Erről az ételről még nem is hallottam!De nagyon, nagyon finom lehet a hozzávalókból kiindulva.

Csiperke írta...

Nelli! Én is csak most fedeztem fel ezt a receptet, de tényleg nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Unknown írta...

Nem ezt csinálta hagymás bab formájában Piedóne a filmekben. Ehhez hasonlót én is szoktam készíteni és elmondhatom, hogy egyszerű, de nagyon finom.

Csiperke írta...

Piedone babja valami vörösbabos étel volt, de a John Hoppin' eredetileg feketeszemű fehér babból készül, úgyhogy nem hiszem. Az inkább valami chilis babnak nézett ki...:)

Unknown írta...

Ja értem! :o)