Az öcsém nemrég narancsos hagymát csinált nekem, és annyira ízlett, hogy úgy gondoltam meg kéne ismételni. Igen ám, de nem volt itthon narancsom, volt viszont citrom és ananász, így lett citromos a hagyma. (és ananászos és kandírozott narancshéjas is)
Gombhoz a kabátot: citromos hagymához mi is illene, ha nem citromos csirke. Mikor kiötlöttem a csirkéhez való pácot, azt gondoltam feltaláltam a spanyolviaszt. Már javában a hűtőben pácolódott a csirkém, amikor utánanéztem a világhálón, és megdöbbenve láttam az enyémhez hasonló receptek sokaságát. De azért reményt is adott a többi recept, hogy a csirkém elkészülte után sem fog csalódást okozni. Felesleges volt izgulni, a csirke igazán nagyon finom lett. Köretnek semleges ízű bulgurt készítettem.
Hozzávalók:
6 db csirke felsőcomb
a páchoz:
1 dl olívaolaj
1 teáskanál balzsamecet
fél citrom leve
fél citrom reszelt héja
1 teáskanál durvára tört koriander
1 kávéskanál őrölt rozmaring
csipet majoranna
2 gerezd reszelt fokhagyma
só
bors
Citromos hagyma:
4 közepes fej hagyma
2 evőkanál cukor (nálam 1 kanál cukor 1 kanál xylitol)
3 evőkanál apróra vágott ananász
1 evőkanál kandírozott narancshéj
fél citrom leve
fél citrom reszelt héja
egy kis darab vaj
csipetnyi szegfűszeg
só
bors
25 dkg bulgur
0.5 liter víz
2 evőkanál olaj
só
A páchoz összekevertem a hozzávalókat, beleforgattam a csirkét, és betettem a hűtőbe egy órára. (De még jobb, ha többet áll.)
Míg a csirke a hűtöben pácolódott, a bulgurt picit pirítottam az olajon, megsóztam, és felöntöttem a vízzel. Miután felforrt, lehúztam a tűzről, fedőt tettem rá, és hagytam hadd puhuljon alatta. Kb. 25 perc kellett hozzá, hogy magába szívja az összes vizet, és teljesen megpuhuljon.
A csirkét egy nagyobb lábosba tettem, és ráöntöttem a páclevet is. Picit megpirítottam mindkét oldalát, felöntöttem egy deci vízzel, és pároltam, amíg megpuhult. Miután elfőtt a víz, még egy kicsit sütöttem.
A hagymákat felvágtam. Egy serpenyőben kevés vajon két kanál cukrot olvasztottam. Rádobtam a hagymát, átforgattam a cukorban, hozzáadtam az ananászt és a narancshéjat. Felöntöttem fél dl vízzel, belecsavartam a fél citrom levét, hozzátettem a citromhéjat, szegfűszeget, sóztam, borsoztam. Miután elfőtte a levét, készen is volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése