Keresés ebben a blogban

2011. június 27., hétfő

Hajtogatott tejfölös pogácsa







Múlt héten a nagynénéméknél voltam, és ő kínált meg ezzel a pogácsával. Annyira ízlett, hogy rögtön elkértem a receptjét. Elővett egy régi, megsárgult szakácskönyvet, és a nagybátyám a gyöngybetűivel le is írta nekem. Sajnos nem néztem meg milyen szakácskönyv volt, de talán Horváth Ilona.
A készítésnél elkövettem egy nagy hibát. Úgy gondoltam, hogy kettőnknek elég lesz fél adag is, úgyhogy csak ennyit készítettem. Legközelebb már teljes adagot fogok csinálni. Túl jó ez ahhoz, hogy csak ilyen keveset együnk belőle...:)
A fél adag egyébként 36 db pogácsa lett. Ide a teljes adag receptjét írom le:

Hozzávalók:
0,5 kg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
3 dkg élesztő
2 dl tejföl
1 dl tej
1 dkg cukor
só -ízlés szerint

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, és a többi hozzávalót. Viszonylag lágy tésztát kapunk, amit fél órán keresztül pihentetünk. Kinyújtjuk, és háromba hajtogatjuk. (Két szélét behajtjuk középig, és utána még félbehajtjuk.) Ezt a nyújtást- és hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg. A hajtogatások között a tészta 20 percet pihenjen.
A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk belőle. A sütőlemezre helyezett pogácsákat megkenjük tojásfehérjével, és még 10 percig pihentetjük. (Megszórhatjuk sajttal, vagy szezámmaggal is a tetejét.)
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ne süssük túl, mert akkor megkeményedik. (Sajnos a sütési időt nem néztem, de az biztos, hogy kevesebb volt, mint fél óra.)

3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szépek lettek! Ebből aztán lehet falatozni!

Csiperke írta...

Köszönöm! :)

Névtelen írta...

Egy rugóra jár az agyunk Era. Ma én is pogit csináltam, és ráadásul hajtogatottat, csak tepertőst és joghurtost.
Ági ;o)