Ez az étel már szerepelt régebben a blogon, de a hozzátartozó kép nagyon életlen volt, így most hogy újra elkészítettem újra is fotóztam. Általában rántott gomba mellé szoktam csinálni, de ez a köret önmagában is nagyon finom, akár hidegen, akár melegen fogyasztjuk. Nekünk nagy kedvencünk a balzsamecetes hagyma, ami a joghurtos krumplival és a füstölt sonkával fantasztikus triót alkot. A feta meg csak hab a tortán...
A fotó kedvéért most rétegeztem a hozzávalókat, de amúgy a krumplit össze szoktam forgatni a hagymával és a sonkával, tálalásnál megszórom kevés fetasajttal.
Hozzávalók:
Kb. 1,5 kg krumpli
4 dl sűrű házi görögjoghurt (Vagy 2 dl kefír és 2 dl tejföl keveréke)
1 nagy gerezd fokhagyma
3 nagy fej hagyma
10 dkg füstölt sonka
3-4 ek balzsamecet
1 ek cukor
kevés fetasajt
só
bors
kacsazsír vagy olaj a sütéshez
A krumplit kockára vágtam és kacsazsírban megsütöttem. A joghurtba belenyomtam a fokahagymát és enyhén sóztam, borsoztam. Nem szabad nagyon megsózni, mert a sonka és a feta is sós.
Egy sepenyőben egy evőkanál kacsazsírban megpirítottam a sonkát, kiszedtem és azt is félretettem.
A helyére tettem a felszeletelt hagymát, és addig pároltam, amíg összeesett. Sóztam, borsoztam, megszórtam cukorral, aláöntöttem a balzsamecetet, és készre pároltam. A fokhagymás joghurtba beleforgattam a krumplit a hagymát és a sonkát. Tálalásnál fetasajttal szórtam meg. (Úgy is lehet tálalni, ahogy a képen látható, ekkor csak a krumplit keverjük az joghurthoz)