Volt néhány almám, amit féltem már tovább tárolni, és volt még egy kevés mákom. Gondoltam pitébe rendezem el őket, és megkoronázom némi vaníliás krémmel, mert ez olyan jól működik az ország tortájánál is. A ropogósra sült olmós tészta pedig nagyon jól harmonizált ezzel a hármassal. Nekünk legalábbis nagyon ízlett. (Tegnap este készült, és már csak két szelet van belőle, pedig csak ketten esszük.)
Hozzávalók: (20 cm-es tortaformához)
Tészta:
30 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor (ennek egy része nálam házi vaníliás porcukor)
csipet só
(a tésztának csak a fele kell a süteményhez, a másik felét el lehet tenni egy későbbi alkalomra. Hűtőben becsomagolva eláll egy hétig, mélyhűtőben akár hónapokig is.)
10 dkg mák
0,5 dl fehérbor
10 dkg baracklekvár
2 ek cukor (ha nagyon édes a lekvár, nem kell ennyi)
fél narancs reszelt héja (vagy 1 ek narancslikőr)
5 dkg aprított aszalt szilva (vagy aszalt sárgabarack)
csipet fahéj
25 dkg reszelt alma (2 közepes savanykásabb alma)
2 ek cukor (ha édes az alma, ez is lehet kevesebb)
fél citrom reszelt héja
1 kk fahéj
1 ek zsemlemorzsa
0,5 l tej
3 tojás sárgája
4 ek cukor
40 g keményítő
1 tk vanília esszencia, vagy fél rúd vanília kikapart magja
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal öszegyúrjuk, és fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a mákos és az almás tölteléket. A mákos töltelék hozzávalóit egy kisebb lábosba öntjük, és néhány perc alatt felfőzzük. Ugyanígy teszünk az almatöltelékkel is, de a zsemlemorzsát csak akkor keverjük el benne, amikor már lehúztuk a tűzről.
A tésztát kettéosztjuk, az egyik fele ment a mélyhűtőbe, a másik felét kinyújtjuk akkorára, hogy a tortaforma peremére is jusson belőle. Inkább legyen magasabb a tészta, mert a töltelék sütés közben picit megemelkedik. (Sütés után aztán a túllógó felesleges tésztarészt le lehet vágni, és csak úgy elrágcsálni, amíg a süteményünk hűl.)
A tésztával bélelt tortaformát még fél órára visszatesszük a hűtőbe, majd miután lehűlt, eloszlatjuk az alján a mákot, majd annak a tetejére az alma kerül.
A pitét 160 fokra előmelegített sütőben kb. 50 percig sütjük.
Miután a pite kihűlt, elkészítjük a vaníliakémet. A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, és hozzákeverjük a keményítőt. A tejet felforraljuk a vaníliával, és folyamatos keverés közben hozzáöntjük a sárgájához. Visszatesszük a tűzre, és alacsony lángon folyamatosan keverve besűrítjük. Ráöntjük a pitére, és kihűtjük. Hűtőbe tesszük néhány órára, vagy még jobb ha egy egész éjszakára.
Óvatosan késsel körbelazítjuk, lehúzzuk róla a kapcsos tortaformát, és szeleteljük.
7 megjegyzés:
Hm - édességre vágyom, pont jó lenne!
Én is úgy vagyok a mákkal, mint te: ritkán kívánom, de akkor kétpofira tudnám enni! Most pedig igen nagy mák-ehetnékem támadt! Remek kis pitét alkottál:)))
Hm.... jöhetne egy szelettel! Írtam neked, illetve Winebeershoot e-mail címére egy levelet. Érdemes elolvasni...Írjál választ kérlek!
Remek ízkombináció:)
Nagyon szerencsés párosítást csináltál, nagyon finom lehetett! Gondolom már az a 2 szelet sincs meg így nem is kérek kóstolót!:-))
ez pont nekem való lenne , és remekül néz ki! :-)
Köszönöm lányok, aranyosak vagytok!
Megjegyzés küldése