Mindazoknak ajánlom, akik ellenállhatatlanul vágyódnak a tömény édességek iránt. Akik tömören szeretik a gyönyört. Akik szeretik az édes karamell nyúlósságát, a mogyoró roppanását, és a csoki selymes, olvadós puhaságát egyszerre élvezni. Mindezt egy omlós tésztán...
Tészta:
250 gr sima liszt (én 125 gr finomlisztet, és 125 gr fehér tönkölylisztet tettem bele)
125 gr hideg vaj
1 evőkanál xylitol (vagy porcukor)
1 tojás
A tésztában kevés cukor van, de ez nem is baj, hiszen a töltelék amúgy is elég édes.
A lisztet a vajjal és a cukorral robotgéppel összedolgozzuk. Hozzáadjuk a felvert tojást is, és sima tésztává gyúrjuk. 20 percig pihentetjük a hűtőben folpackba csomagolva. A tésztát akkorára nyújtsuk, hogy a tortaforma oldalára is jusson.
Rövid időre tegyük vissza a hűtőbe, mert jobb lesz az állaga, ha a sütés előtt közvetlenül lehűtjük.
A lehűtött tésztára tegyünk egy kerek sütőpapírt, ami túllóg a sütőformán. Erre szórjunk szárazbabot, rizst vagy egyéb nehezéket, ami nem engedi a tésztát felemelkedni. Középmeleg sütöben kb. 25-30 perc alatt sül meg. 15 percig a nehezékkel süssük, 10-15 percig pedig nehezék nélkül.
Mogyorós karamell:
50 gr vaj
80 ml tejszín
100 gr nádcukor (én itt is xylitolt használtam a könnyebb lelkiismeret miatt.)
70 gr aprított, pörkölt mogyoró
2 db Mars szelet
A vajat a tejszínt és a cukrot állandó keverés mellett felolvasztjuk. Forrás után még 8 percig főzzük, amíg egy kicsit besűrűsödik. Ezután hozzáöntjük a mogyorót és a darabokra vágott Mars szeleteteket, elkeverjük és várunk, amíg hűl egy kicsit. Ha kihűlt, ráöntjük a tészta alapra.
Csokoládékrém:
100 ml tejszín
200 gr étcsokoládé
A tejszínt forraljuk fel, húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a csokoládét. Ha a csoki teljesen felolvadt, öntsük rá a mogyorós karamell tetejére. Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és csak akkor tegyük a hűtőbe. Pár órán keresztül hűtsük, amíg a csokis réteg megszilárdul.