Már régóta terveztem megalkotni a saját cukormentes nutellámat, amit majdnem büntetlenül lehet kanalazni. Persze a kalóriatartalma így is magas, de legalább cukor nincs benne.
A házi nutellánkba tehetünk több mogyorót is, de én tudatosan nem vittem túlzásba, hiszen az eredeti nutellához közelálló ízhatást szerettem volna elérni, az pedig nem a túl magas mogyorótartalmáról híres. Mindenesetre aki erőteljesebb mogyoró ízt szeretne, az nyugodtan készítse dupla adag mogyoróval. Készülhet több kakaóval, vagy több xilittel is, tehát mindenki formálhatja a saját ízlése szerint. De szerintem ez így tökéletes. :)
A szavatossági ideje megegyezik a tejszín szavatossági idejével, ami akár lehet több hét is, de annyit nem fog megérni...
Hozzávalók:
100 g tejpor
50 g kakaó
150 g xilit
/Aki az eredeti Nutella émelygő édességére vágyik, az nyugodtan tegyen bele 200 g xilitet, vagy akár folyékony édesítőszerrel is tovább édesítheti./
300 ml habtejszín
/Nem hulala, nem főzőtejszín, igazi, állati habtejszín!/
100 g kókuszzsír
100 g török mogyoró
1 tk vanília esszencia (vagy vanília aroma)
A mogyorót megpirítjuk, egy konyharuha segítségével ledörzsöljük a héját, majd finomra daráljuk. (Nálam erre a célra a kávédaráló vált be a legjobban.)
A tejport elkeverjük a kakaóval és a xilittel úgy, hogy lehetőleg ne maradjanak benne nagyobb kakaócsomók. A tejszínt felforraljuk, és fokozatosan hozzákeverjük a tejporos keverékhez. Elég folyékonynak fog tűnni, de aggodalomra semmi ok, be fog sűrűsödni.
Hozzákeverjük a darált mogyorót és a vanília esszenciát is. A kókuszzsírt mikróban megolvasztjuk. (Nyáron valószínűleg alapból folyékony lesz, így akkor ez a lépés értelemszerűen kimarad.)
A folyékony kókuszzsírt (kókuszolajat) hozzákeverjük a masszánkhoz. Legyünk türelmesek, kis idő kell, mire homogén, egynemű lesz a massza. Amikor ez bekövetkezik, a nutellát üvegbe töltjük, majd a keverőtálat tisztára nyaljuk. A kész nutellát hűtőben tároljuk.
Jó étvágyat!